Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hamburg troškove za Olimpijske igre 2024. procijenio na 11,2 milijarde eura

Preuzmite sliku

Hamburg je objavio svoju procjenu da bi budžet za eventualnu oganizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine trebao iznosti 11,2 milijarde eura, od čega bi iznos od 7,4 milijardi bio osiguran od poreznih obveznika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Olaf Scholz, gradonačelnik Hambruga prilikom prezentacije finansijskog plana rekao je da će Olimpijske i Paraolompijske igre 2024, ukoliko ih njemački grad dobije, biti jeftinije nego Olimpijske igre 2012. koje su održane u Londonu.

Također, je naglasio da je prilikom pravljenja proračuna u obzir uzeta “najveća moguća cifra” zbog eventualne inflacije i poskupljenja. To je urađeno zbog želje da procijene, a ne da potcijene eventualne troškove.

Stanovnici Hamburga će na referendumu 29. novembra ove godine odlučiti hoće li podržati ili ne kandidaturu za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.

Osim Hamburga kandidati za OI 2024. su Los Angeles, Pariz, Rim i Budimpešta. Rok za dostave finansijskog plana Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) je 17. februar 2016, a odluka o tome ko će biti domaćin biće donesena 2017. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: