Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fukare Tuzla: „Generalizacija publike od strane sarajevskih medija je izuzetno opasna i pogubna“ (VIDEO)

Preuzmite sliku

Povodom događaja na stadionu Tušanj prilikom odigravanja prve utakmice u okviru četvrtfinala Kupa BiH između FK Sloboda i FK Sarajevo, te nemilih događaja koji su pratili jedan dio susreta a zatim neumjesnih članaka na portalima, udruženje građana “Fukare Fan Club” Tuzla izdaje saopštenje za javnost:

Navijači Slobode nisu skrnavili uspomenu na Vedrana Puljića, navijači Slobode su skandiranjem imena tragično nastradalog navijača željeli poslati poruku da se pravda za Vedrana Puljića još uvijek čeka, to su radili na svakoj utakmici od tragičnog događaja, i na Koševu i Tušnju i uvijek će napominjati da ubica nedužnog Vedrana mora odslužiti svoju kaznu, te pružati podršku suparničkoj navijačkoj skupini da istraje u traženju pravde za drugara sa tribine. Suvišno je spominjati i podatak da je veliki broj Fukara bio na posljednjem ispraćaju Vedrana Puljića, kao i isticanje transparenata u spomen tragično nastradalom navijaču jer ljudski gestovi i interesi su uvijek bili prioritet u odnosu na navijačke.


Spinovanje sarajevskih medija nakon utakmice u Tuzli za rezultat ima opasnu generalizaciju publike i navijača, huškačku politiku, a naslovi koji potpiruju euforiju i strasti, ni u kom slučaju ne mogu voditi ka boljitku ni na fudbalskim terenima, ni na tribinama… Ono što je nepobitna činjenica jeste da su navijači Sarajeva bez ikakvog razloga i povoda započeli divljačko i nasilničko ponašanje, preskakanje ograde, poziv na okršaj, a upravo takvo huligansko ponašanje imalo je i koban epilog u Širokom Brijegu.

Istup bukvalno jednog pojedinca sa Zapadne tribine stadiona Tušanj, se ne može generalizovati sa „publikom na Tušnju“ i iz toga izvlačiti užasne zaključke tuzlanske publike kao skupine divljaka i u drugi plan stavljat incijatore nereda a to su navijači Sarajeva.

  • vedran puljic tz
  • Ovim putem vas podsjećamo i na komentar Vaska Todića voditelja dječijeg programa na TVBH koji je prilikom gostovanja ekipe Radnika iz Bijeljine bio gost na stadionu Tušanj, a nakon susreta prenio svoje utiske koje niti jedan od medija koji egzistiraju u glavnom gradu nije prenio kao jednu pozitivnu priču sa Bh. stadiona:

    –          Bio sam na vašoj tribini, navijao sam sportski za Radnik, ali je pošteno Sloboda pobijedila. Navijaču su vrlo korektni, pošteni, bez ijednog ružnog povika gostima, čak uz aplauz na skidanje desetine Radnikovih navijača. Čak sam pjevao sa vama „dosta četnika, dosta ustaša dosta SDA nacionalista“, stvarno dosta! Ali onakvog fudbalskog prizora kao danas u Tuzli, nikad dosta! Čestitam još jednom dobrodošli u Bijeljinu, istakao je Todić nakon gostovanja u Tuzli.

    Kao ozbiljna i odgovorna navijačka skupina, osuđujemo sve neumjesne i morbidne komentare na društvenim mrežama pojedinaca koji se predstavljaju kao članovi bilo koje navijačke skupine, naročito komentare u kojima se spominju najdublje rane svih građana koji su preživjeli grozote u periodu agresije na našu domovinu.

    Podsjećamo na TV prilog koji je nedavno emitovan na TV Hayat u čijoj objektivnoj najavi je rečeno da se Tuzla se ne razmeće poput Sarajeva, koje ima tri prvoligaša, Želju, Sarajevo i Olimpik. Nisu ni poput Mostara, u kojem su ratne linije razdvajanja postavile i nogometne granice, jer tamo se zna ko je uz Zrinjski, a ko uz Velež. Tuzla jednostavno liči na samu sebe. Njeni stanovnici su plemeniti, dobri, spremni pomoći jedni drugima u nevolji, žrtvovati se za drugog, a ne očekivati puno zauzvrat, stoga i ovom prilikom pozivamo sve ljude i navijače sa dobrim namjerama i sportskog duha da budu gosti na stadionu “Tušanj”.

    Dešavanja sa atletske staze, Udruženje građana “Fukare Fan Club” Tuzla, neće komentarisati…

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje