Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

YouTube danas slavi 10. rođendan: Deset videa koji su obilježili evoluciju ovog online diva

Preuzmite sliku

Jedna od najposjećenijih internetskih stranica na svijetu danas slavi deset godina svoga postojanja: YouTube je osnovan 14. februara 2005., odnosno na taj datum registrirana je njegova domena.

Na ovoj golemoj online video platformi svake se minute objavi čak 300 sati video materijala svih mogućih vrsta, od glazbe i zanimljivosti, do vijesti i DIY savjeta, ali i gomile budalaština. No, što god da tražite i na koji god da se način zabavljate, na YouTubeu uvijek možete nešto pronaći.

Kroz deset godina postojanja, ovaj je servis uvelike prešao okvire samo zabavnog karaktera, pa se slobodno može reći da je postao svojevrsna platforma koja nas na različite načine povezuje, inspirira, informira… A povodom desetog rođendana YouTubea, Guardian je složio popis s deset videa koja su na neki način obilježila evoluciju ovog gigantskog i fascinantnog weba.

1. “Me at the zoo” (2005.). Prvi video na YouTubeu, objavljen 23. aprila.

2. “justin timberlake ft. janet jackson – rock your body” (2006.). Video koji je osnivačima YouTubea bio navodno inspiracija za pokretanje online video platforme.

3. “Noah takes a photo of himself every day for 6 years.” (2006.). Jedan od prvih videa ove vrste. Danas je YouTube preplavljen sličnim forama, simbolizira na neki način povezivanje pojedinca s masama.

4. “HOW TO: Be A Bad Bitch | Tyler Oakley” (2010.). Tyler Oakley prva je prava YouTube zvijezda. Video predstavlja pojam “You Tube slave”, a njegov autor danas ima više od 6,5 miliona sljedbenika na svom kanalu.

5. “Nyan Cat 10 hours (original)” (2011.). “Prva i najbolja najduža verzija Nyan Cat videa”, stoji u opisu.

6. “Four Horsemen – Feature Documentary – Official Version” (2013.). YouTube je 2010. ukinuo ograničenje na trajanje videa, a Ross Ashcroft iskoristio je priliku i objavio kompletnu verziju nezavisnog dokumentarnog filma o svjetskoj financijskoj krizi.

7. “Abdullah-X: Five Considerations for a Muslim on Syria”. Veliki je broj reportaža i snimaka iz ratom zahvaćenih područja prvi put objavljen upravo na YouTubeu, a ovaj video simbolizira upravo to i naglašava važnu ulogu YouTubea u izvještavanju i novinarstvu.

8. “Comment Update!” (2014.). Autor ovog videa ima 34.5 milijuna sljedbenika, a sve što radi je igranje i komentiranje videoigrica. Na ekstremno zabavan način, očito. No, PewdiePie (pravim imenom Felix Kjellberg) isključio je naposljetku mogućnost komentiranja je je postao “umoran od svega”.

9. “Abuse on YouTube” (2014.). YouTube ima svoja pravila ponašanja, no rastuća popularnost donosi i veći broj slučajeva kršenja istih.

10. “The YouTube Interview with President Obama” (2015.). Jasno se vidi koliko je YouTube dogurao samo ako usporedimo prvu i zadnju stavku na ovoj listi. Intervju su vodile tri umjetnice, a prikazan je na službenom kanalu Bijele kuće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje