Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turistički obilazak Marsa: Moguće je, evo i koliko košta

Preuzmite sliku

Kompanija „Axiom Space“ iz Houstona osmislila je prvu komercijalnu misiju u svemir u kojoj će četiri civila otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Misiju koja je nazvana “Ax-1” organizuje kompanija „Axiom Space“, a komandant će biti bivši astronaut Američke svemirske agencije (NASA), Michel Lopez-Alegria koji je ujedno i potpredsjednik pomenute kompanije.

Četvoročlanoj posadi biće potrebno oko dva dana putovanja „SpaceX“-ovom kapsulom „Crew Dragon“ od rta Kanaveral na Floridi do Međunarodne svemirske stanice, navodi se u saopštenju „Axiom Space“-a.

Kada stignu, članovi misije će provesti osam dana u američkom dijelu Međunarodne svemirske stanice i zajedno sa ostalim članovima učestvovati u istraživačkim i filantropskim projektima.

Lopez-Alegria, koji je četiri puta letio u svemir tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, biće komandant misije i prva osoba koja će komandovati civilnom i komercijalnom misijom u svemir. Njemu će se pridružiti američki preduzetnik i neprofitni aktivista Larry Connor kao pilot misije, te kanadski investitor Mark Pathy i izraelski biznismen Eytan Stibbe kao specijalisti.

Koliko košta odlazak na Mars?

Prema Nasinom cjenovniku iz 2019. godine, korištenje sistema za održavanje života i toaleta na Međunarodnoj svemirskoj stanici trebalo bi da košta 11.250 dolara po članu posade dnevno.

Zatim, 22.500 dolara dnevno za sve neophodne zalihe, kao što su hrana, vazduh i medicinske potrepštine i 42 dolara po kilovat satu utrošene energije. Tako se došlo do sume od 55 miliona dolara po osobi, prenio je Business Insider.

Bivša Nasina astronautkinja Peggy Witson biće rezervni komandant misije.

Kompanija „Axiom Space“ je osnovana 2016. godine i namjerava da organizuje privatne letove u svemir dva puta godišnje, mada su ostavili otvorenu mogućnost da se taj broj i poveća.

Američki Kongres planira da Međunarodna svemirska stanica ode u „penziju“ do kraja 2030. godine, a NASA polako angažuje pojedine kompanije da naprave „svemirski hotel“ koji bi mogao da se spoji sa osnovnom strukturom stanice već negdje 2024. godine. Kompanija „Axiom Space“ je jedna od onih koja se upustila u ovaj projekat. (Ddl.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,