Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

TikTok se suočava sa mogućom zabranom rada u EU, sadržaj je “opasan po život”

Preuzmite sliku

Društvena mreža TikTok mogla bi se suočiti sa zabranom u Evropskoj uniji ukoliko ne uskladi svoje poslovanje sa zakonodavstvom EU-a prije septembra.

TikTok mora uskladiti svoje poslovanje s EU-ovim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) znatno prije krajnjeg roka 1. septembra, upozorili su iz Evropske komisije izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa.

“Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi pristupiti štetnom a nekada čak i po život opasnom sadržaju”, kazao povjerenik Komisije Thiery Breton nakon razgovora s Chewom.

Breton je dodao da je također zabrinut zbog navoda da TikTok špijunira novinare te da se lični podaci šalju u Kinu.

TikTok se već duže vrijeme suočava sa kritikama koje su uglavnom vezane za sigurnost svojih mnogobrojnih maloljetnih korisnika. Platforma TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bytedance se optužuje da svoje podatke isproučuje kineskim vlastima, no iz kompanije su negirali takve navode.

“Nećemo oklijevati uvesti sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost”, kazao je Breton podsjetivši na evropski Akt o digitalnim uslugama, koji će sve velike društvene mreže držati odgovornima za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.

Novi zakon dopušta zabranu pružanja usluga u EU u slučaju ponovnog ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu sigurnost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,