Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sve što niste znali o Curiosityju, roveru koji je na Marsu od 2012.

Preuzmite sliku

Curiosity je NASA-in rover koji je 6. augusta 2012. uspješno sletio na Mars i time započeo svoju, u početku zamišljenu kao dvogodišnju, istraživačku misiju za koju se još ne zna kada će završiti.

Ako čovječanstvo uspije doći do Marsa, velika je vjerovatnost da će ih dočekati baš ovaj nevjerovatni rover. Glavni ciljevi Curiosityja su istraživanje Marsove klime i geologije te traženje odgovora na pitanje je li na planeti ikada postojao život.

Curiosity sa sobom nosi najnaprednije instrumente ikad lansirane prema Marsu i sa svojih 900 kg najteži je rover koji je ikada sletio na drugo nebesko tijelo, piše Index.hr.

U dokumentarcu ”Curiosity: Život Marsovog rovera”, koji će premijerno biti prikazan 2. decembra u 23 sata na National Geographicu, gledatelji će moći vidjeti nove intervjue, grafike i animacije koje su dodane posebnom Velikom robotu iz 2012.

Ova dva pionira istraživača bila su jedina dva izaslanika koje imamo na površini Marsa.

Njihova otkrića i živopisne slike nadahnuće su za čovječanstvo i potiču goleme pomake u nauci.

Od 26. novembra 2018. godine na površini Marsa pridružila im se i NASA-ina letjelica kojoj je cilj bilježiti seizmičke i temperaturne podatke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,