Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stiže PlayStation 5: Bit će jeftin, ali nemamo šta igrati

Preuzmite sliku

Za mjesec dana izlazi PlayStation 5. Svjetska premijera je 12. novembra dok će u BiH i veći dio Evrope doći sedam dana kasnije.

Iako je bilo govora o odgodi u ovoj nikad viđenoj situaciji u svijetu, do toga nije došlo. Sony je odlučio da ne želi propustiti Black Friday i božićne blagdane. S potpunim pravom, vjerovatno.

Cijena će iznositi oko 770 KM za modele bez Blue-Ray čitača. Odnosno, oko 980 KM za one s Blue-Rayem. Ako niste kolekcionar koji svaku igru mora imati na polici poput knjige, jeftinija verzija je sasvim ok izbor.

Prihvatljiva cijena

Relativno niska cijena novog PlayStationa (a košta kao malo bolji mobitel) krije jednu zamku. Već je najavljeno poskupljenje od desetak eura za hit naslove. Pošto cijena nove igre koja je hit iznosi oko 70 eura, dodatnih deset eura cijenu opasno približava stotki. A sto eura za novu igru zbilja zvuči gadno. Tu treba uzeti u obzir da jeftinija verzija PS5 koristi samo digitalne verzije igara, a s njima kasnije ne možete ništa.

Što se novca tiče, kupnja PS5 zahtijeva još jednu nemalu investiciju. To je novi televizor. To je bilo vidljivo već na PS4 Pro, a na petici će biti posebno izraženo – nema smisla igrati na starom televizoru jer će tek s novijim modelima televizora biti moguće vidjeti raskoš nove konzole. Kao da Ferrari vozite na makadamu. I dalje je to Ferrari, ali naprosto nećete uživati u vožnji.

Veliki problem – nema hitova na otvaranju

Ali najveći problem nove konzole zasad se čini otvaranje. Nema tu vrhunskih hitova osim jedne do dvije igre. Inače, posljednjih godina čini se kao da je gejming industrija izgubila maštovitost i inovativnost pa imamo poplavu remastera, “definitive editiona” ili nekog trećeg naziva pod kojima se redom krije ista stvar – uljepšana stara igra. Trend je to koji traje već nekoliko godina na svim konzolama i PC-ju, a na kraju se svodi na više-manje jednu stvar – prodaju nostalgije.

Ne zaobilazi to ni, kako vidimo, PS5. Tako je jedna od prvih igara prastari Deamon's Souls (igra je izašla za PS3). A to ni blizu nije jedini remaster koji ćemo gledati (jasno, besramni GTA V koji je izašao na PS3 i od tada valjda svake godine izlazi nova verzija potpuno iste igre za neku drugu platformu najavio je dolazak i na PS5).

Poplava remastera

Onda to vodi do ovih suludih stvari – jedna od prvih igara na PS5 bit će Spiderman s PS4 (vrhunska igra) koji ne da ne izgleda puno bolje, nego u milion situacija izgleda lošije (kao na slici). Znalci će kazati da je to zbog rane faze razvijanja nove tehnologije ray tracinga, ali zašto bi to prosječnog igrača zanimalo? Valja dodati da osim starog Spidermana izlazi i Spiderman Miles Morales. Riječ je o ekspanziji originalne igre koja će trajati 5,6 sati i samo je to dovoljno za kritiku – nova generacija konzola otvara se remasterom i ekspanzijom hit igre.

 • Inače se remasteri rade kad je nešto staro 20 godina, ali gejming industrija je toliko ostala bez ideja da se remasteri rade na tri godine stare igre. I onda nakon remastera igra izgleda gore nego original. Ali koga briga, glavno da se nešto radi.

  Uglavnom, igre kojima PS5 otvara novu generaciju konzola su igre koje smo mogli igrati posljednjih godina i teško je kazati zašto bi iko kupovao peticu odmah na početku. Svejedno, ne sumnjam da će se prodavati kao da se dijeli džabe. Bit će dovoljan novi Assassin's Creed Valhalla da prodaja ode u nebo.

  Na kraju, bit će to golem hit kako god okreneš

  Na kraju dana, ipak je to PlayStation.

  PlayStation je relativno jeftina zabava za one koji nisu robovi novih igara. Konzola košta oko 770 KM, a godišnja pretplata oko 103 KM. U godišnju pretplatu uključene su dvije do tri igre mjesečno, a akcije i popusti su svake sedmice. Tako se nerijetko dogodi da igra od 100 KM padne na 25 KM, a kvalitetne naslove, iako nekoliko godina stare, može se naći za 7 KM.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,