Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sedam načina kako trenutno najtraženiji AI na svijetu može pomoći i vama

Preuzmite sliku

Otkako je pušten u pogon, ChatGPT je u nešto više od dva mjeeseca postao najtraženija roba na tržištu umjetne inteligencije. Kosirti ga se za sve, već su nikle i neke kontroverze, no evo kako taj pametni chatbot zapravo može pomoći običnom korisniku u radnoj svakodnevici.

ChatGPT firme Open AI i slični AI alati možda neće uskoro oteti radnaa mjesta ljudima, ali zato mogu pomoći radnicima u mnogim industrijama, od tehnologije do medija, da bolje i brže rade svoj posao, smatraju brojni stručnjaci.

To je gotovo kao malo povećanje produktivnosti koje bi neka od ovih zanimanja mogla dobiti, rekao je za Business Insider Anu Madgavkar, partner u firmi McKinsey Global Institute, koja se bavi ekonomskim istraživanjima.

Chatbot ChatGPT je privukao milion korisnika ubrzo nakon pokretanja u novembru mjesecu 2022. godine i trenutno predstavlja veliki tehnološki hit i trend u svijetu. Dosad je korišten je za generiranje savjeta o nekretninama, pružanje savjeta o tome kako pokrenuti posao, pa čak i pisanje muzike u stilu pojedinačnih umjetnika, a sve s različitim nivoima uspjeha.

Investitori su dosad ulagali stotine miliona dolara u generativne alate umjetne inteligencije specifične za industriju, iz uvjerenja da oni imaju potencijal za rješavanje problema s kojima bi se, recimo, bolnice i marketinški odjeli mogli susresti.

Radnici bi, s druge strane, trebali biti oprezni pri korištenju alata umjetne inteligencije, jer tehnologija može biti sklona dezinformacijama i može ukloniti ljudski dodir iz zadataka poput pisanja. Većina kompanija također nije uspostavila službena pravila o korištenju AI alata od strane zaposlenika, iako su firme poput Microsofta, glavnog partnera i investitora Open AI-ja, nedavno dale zaposlenicima zeleno svjetlo za korištenje chatbota u poslovne svrhe, sve dok ne dijele osjetljive podatke.

U nastavku prenosimo sedam načina kako bi ChatGPT mogao i vama pomoći u olakšavanju radne svakodnevice.

Alternativa Googleovoj tražilici u istraživanju

Koliko puta dnevno guglate nešto na poslu? Uz ChatGPT, to bi praksa mogla postati rjeđa. U Googleu su navodno zabrinuti da će ChatGPT uzeti primat njihovoj tražilici te su u tom smislu oglasili sva zvona na uzbunu.

Iako ChatGPT nije uvijek tačan, jer njegovo znanje seže samo do 2021. godine unazad, taj chatbot može analizirati podatke s miliona web stranica kako bi pokušao odgovoriti na svako pitanje koje primi. Osim toga, što se više koristi, to postajee i sve pametniji.

Umjesto da korisnicima pruži niz poveznica za pregledavanje, od kojih su mnoge visoko na stranici samo zbog troškova oglašavanja, ChatGPT korisniku pruža brzi odgovor. Ako je taj odgovor prekompliciran, ChatGPT ga može objasniti na jednostavniji način, ako se to od njega zatraži.

Brz pristup informacijama mogao bi u konačnici mnogima učiniti posao ugodnijim tako što bi oslobodio vrijeme za stvaranje novih ideja.

Koristan za pisanje eseja, govora, propratnih pisama, pjesama i procjena zaposlenika

Mnogi učenici s esejističkim zadacima već su shvatili da ChatGPT može biti vrlo koristan kao alat za pisanje. I dok neki nastavnici pokušavaju suzbiti korištenje umjetne inteligencije, profesor UPenna Ethan Mollick nedavno je za NPR rekao da od svojih učenika zahtijeva da koriste ChatGPT. Rekao je kako misli da to može pomoći studentima u generiranju ideja i poboljšanju njihovog pisanja, dodajući da bi alat također mogao pomoći u uštedi vremena pri pisanju pisama i e-pošte.

Ima puno pozitivnih strana. To ne umanjuje činjenicu da su varanje i negativnost prisutni, ali oni su tu već dugo vremena, rekao je Mollick.

Kreativci koji traže inspiraciju za svoje knjige ili pjesme također su zamolili ChatGPT da im napravi neke grube nacrte te su ostali ugodno iznenađeni rezultatima.

Koristan za analizu golemih količina podataka

Mnogi poslovi uključuju različite oblike analize podataka, a ChatGPT može brzo obraditi ogromnu količinu informacija.

Ako ste akademik, lijepo je što ne morate ručno raditi statističke analize. Možete proizvesti puno više stvari, ističe Carl Benedikt Frey ekonomist s Oxforda.

Također bi moglo pomoći onima koji pokušavaju koristiti podatke za donošenje odluka o ulaganju.

AI može identificirati trendove na tržištu, istaknuti koja su ulaganja u portfelju bolja i lošija, komunicirati sve to, a zatim upotrijebiti razne druge oblike podataka od strane, recimo, finansijske firme za predviđanje bolje kombinacije ulaganja, kaže Mark Muro, viši saradnik na Institutu Brookings.

Koristan za raspoređivanje zadataka, planiranje i upravljanje vremenom

Organiziranje pretrpanog radnog rasporeda može oduzeti puno vremena, no taj proces ChatGPT i drugi oblici umjetne inteligencije mogu učiniti nešto lakšim. Neki su korisnici to već isprobali, s obećavajućim rezultatima.

Micah, Youtuber koji snima videa u kojima istražuje umjetnu inteligenciju, objavio je video koji pokazuje kako je koristio ChatGPT za automatizaciju svog radnog rasporeda. Nakon što je zatražio od ChatGPT-a da izradi dnevni raspored rada koji uključuje zadatke poput završetka izvješća o učinku i zakazivanja sastanka sa svojim šefom, chatbot je uspio izbaciti analizu potencijalnog rasporeda sat po sat u roku od nekoliko sekundi. Zatim je zatražio od ChatGPT-a da promijeni prioritete određenih zadataka, ali je ChatGPT sugerirao da to možda nije izvedivo s obzirom na njegova vremenska ograničenja.

Ovo je jedna od podcijenjenih stvari koje ChatGPT može učiniti, smatra Micah.

Koristan za davanje drugog mišljenja, pokretanje posla, donošenje strateških odluka i kao podrška kupcima

Poduzetnicima i onima koji to tek namjeravaju postati, ChatGPT može pomoći da razmisle o procesu pokretanja posla.

Insiderova novinarka Jennifer Ortakales Dawkins postavila je razna pitanja ChatGPT-u i otkrila da je koristan alat za generiranje ideja, procjenu troškova pokretanja i izradu poslovnog plana.

Čak su i zaposlenici Amazona, koji su testirali ChatGPT, rekli da radi vrlo dobar posao u odgovaranju na pitanja korisničke podrške i da je vrlo moćan u odgovaranju na upite o korporativnoj strategiji.

Asistent u kodiranju

Oded Netzer, profesor s Columbia Business School, smatra da će AI pomoći programerima, a ne zamijeniti ih.

Što se tiče radnih mjesta, mislim da je to prvenstveno poboljšanje, a ne potpuna zamjena radnih mjesta. Kodiranje i programiranje je dobar primjer za to. Zapravo može prilično dobro pisati kod, rekao je Netzer za CBS-ov MoneyWatch.

Konkretno, ChatGPT je sposoban brzo generirati linije koda za rješavanje određenih problema kodiranja. Ali programeri bi trebali biti oprezni kada primaju pomoć od umjetne inteligencije, jer su neki korisnici otkrili da ChatGPT netačno odgovara na probleme kodiranja.

Koristan u traženju novog posla ili u savjetima za pregovaranje o povišici

ChatGPT može može ponuditi podršku korisnicima zadovoljni svojim poslom. Ljudi ga već koriste za izradu životopisa i poslovnih pisama dok traže posao.

Napravit ćete poslovno pismo tako da više ne morate gubiti vrijeme, rekao je u objavi na TikToku Jonathan Javier, izvršni direktor firme za savjetovanje o karijeri Consulting.

Za one koji su pak zadovoljni trnutnim zaposlenjem, ali osjećaju da su premalo plaćeni, ChatGPT bi mogao mogao pomoći da dobiju povišicu. Insiderova novinarka Sarah Jackson pitala je ChatGPT za savjet kako bi joj pomogao da se pripremi za teoretske pregovore o plaći, a dva neovisna stručnjaka su joj nakon toga rekla da bi vjerovatno mogla dobiti povišicu ako bi slijedila AI-jev scenarij. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,