Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samsung predviđa pad profita od 78 posto zbog slabe potražnje

Preuzmite sliku

Samsung je upozorio da je operativni profit u trećem kvartalu vjerovatno pao za 78 posto, jer kompanija nastavlja da se bori sa sve nižom potražnjom za potrošačkom elektronikom.

Južnokorejski tehnološki gigant objavio je u srijedu procjenu zarade, predviđajući operativni profit od oko 1,8 milijardi dolara za tri mjeseca koja su završila u septembru. To je drastičan pad u odnosu na osam milijardi dolara u istom periodu prošle godine.

Predviđeno je i smanjenje prihoda za 12,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

To predstavlja nastavak sumorne situacije za proizvođača elektronike koji je izvijestio o velikim gubicima posljednjih mjeseci jer globalna ekonomska neizvjesnost opterećuje potrošače širom svijeta, što je dovelo do toga da mnogi ljudi sve rijeđe kupuju nove mobilne telefone i laptope.

Prema Counterpoint Research-u, “2023. je na putu da bude najgora godina za globalne isporuke pametnih telefona u posljednjih 10 godina”, s prognozama da će isporuke pasti za šest posto na manje od 1,2 milijarde jedinica.

Na velikim tržištima kao što je Sjeverna Amerika, “potrošači oklijevaju da kupe nove uređaje”, navela je ta kompanija u augustovskom izvještaju.

Samsung je već osjetio efekte toga. Operativni profit kompanije je pao za 95 posto u prvom tromjesečju nakon rekordnog gubitka u poslovanju s poluvodičima, a slične rezultate ostvario je i u drugom kvartalu, javlja CNN.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje