Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Samsung ima novi 200MP senzor za kamere: Prvi ga dobija Galaxy S23 Ultra

Preuzmite sliku

Samsung Electronics je najavio svoj najnoviji 200MP senzor za kamere, pod nazivom ISOCELL HP2.

ISOCELL HP2 senzor ima veličinu od 1/1.3”, sa 0.6μm pikselima, a implementira novu tehnologiju za proširenje dinamičkog raspona i poboljšanje prikaza boja.

Naziv HP2 možda sugeriše da je novi senzor donekle lošiji od 200MP ISOCELL HP3 senzora, ali ovaj broj se odnosi na veličinu individualnih piksela. Iz Samsunga ističu da novi senzor koristi tehnologije senzora skike najvišeg ranga, što ukazuje na to da je u pitanju najbolji proizvod ovog tipa od strane južnokorejskog proizvođača.

Samsung je iskoristio i najnoviju tehnologiju spajanja piksela, pod nazivom Tetra2pixel. U uslovima slabijeg osvetljenja HP2 može da spoji “4-to-1” za 1.2μm piksele i rezoluciju od 50MP ili “16-to-1” za 2.4μm piksele i fotografije od 12.5MP.

Senzor može da napravi i rafal od 15 kadrova u sekundi u svojoj matičnoj rezoluciji od 200MP, što je dvostruko više od HP3 senzora.

Ostale tehnologije senzora uključuju Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG), DSG (Dual Slope Gain) za Supser HDR performanse, snimanje 4K HDR videa u 60fps i drugo.

Samsungov ISOCELL HP2 200MP senzor se već nalazi u proizvodnji, a očekuje se da će se prvo pojaviti na Galaxy S23 Ultra telefonu, koji će biti predstavljen 1. februara. (B92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,