Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljeno novo svemirsko odijelo koje će NASA-ini astronauti nositi pri povratku na Mjesec 2025. godine

Preuzmite sliku

Popularno

Napokon je poznato kako će izgledati nova odijela američkih astronauta koji bi se 2025. godine trebali ponovno vratiti na Mjesec. Međutim, prikazano odijelo neobične je boje koja je mnoge iznenadila.

NASA i kompanija Axiom Space pružili su prvi, ograničeni pogled na nova svemirska odijela koja će nositi iduća NASA-ini budući astronauti na Mjesecu. Svemirsko odijelo nazvano je Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) i bit će saastavni dio opreme za NASA-ine misije Artemis.

Ipak, AxEMU odijelo je tek djelomično otkriveno na događaju u Svemirskom centru Johnson u Houstonu, kako se ne bi otkrile karakteristike njegovog jedinstvenog dizajna. Naime, odijelo ima tamni površinski sloj materijala, koji prikriva njegove detalje.

Tamna boja radi zaštite dizajnerskih detalja

Budući da svemirsko odijelo koje se nosi na Mjesecu mora biti bijelo kako bi reflektiralo toplinu i zaštitilo astronaute od ekstremno visokih temperatura, prekrivni sloj se trenutno koristi samo za prikazivanje kako bi se sakrio vlasnički dizajn odijela, pojasnili su iz firme Axiom Space u saopćenju za medije

U poređenju odijelima iz vremena misija Apollo, AxEMU odijelo ima poboljšanu funkcionalnost, izvedbu i sposobnosti. Axiomovo odijelo bolje je čak i u usporedbi s trenutnim svemirskim odijelima koja nose astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) pri obavljanju zadataka izvan ISS-a.

Velik korak u odnosu na odijela Apollo

Nismo imali novo odijelo 40 godina, od odijela dizajniranih za program Space Shuttle. Axiom Space je uzeo podatke i istraživanje koje je dostavila NASA i osmislio funkcionalnije odijelo. Nastavit ćemo raditi zajedno s njima kako bismo bili sigurni da imamo sigurno odijelo, rekla je tokom događaja otkrivanja odijela Vanessa Wyche, direktorica NASA-inog svemirskog centra Johnson.

Inženjer Axiom Spacea Jim Stein nosio je prototip novog odijela, hodajući uokolo, radeći čučnjeve, iskorake, klečeći i još mnogo toga, kao i pokazujući koliko fleksibilnosti imaju ruke u novom odijelu.

Ovo predstavlja veliki napredak u odnosu na odijela Apollo. Astronautima Artemisa bit će udobnije i lakše će im manevrirati, primjera radi moći će se lako dohvatiti i pokupiti kamenje, rekao je Russell Ralston, zamjenik voditelja programa za aktivnosti izvan vozila u Axiom Spaceu.

AxEMU se nadovezuje na razvoj NASA-inog prototipa svemirskog odijela i uključuje najnoviju tehnologiju, poboljšanu mobilnost i dodatnu zaštitu od opasnosti na Mjesecu, poručili su iz američke svemirske agencije.

Program Artemis namjerava ostvariti i neke prvijence, odnosno spustiti prvu ženu i prvu osobu druge boje kože na Mjesec. Misija Artemis III trebala bi sletjeti u blizini lunarnog južnog pola 2025. godine.

Osobine odijela

Za razliku od prijašnjih NASA-inih odijela, novo AxEMU jednodijelno je odijelo s ‘otvorom’ na leđima – dizajnom za ulaz sa stražnje strane – koji astronautima omogućuje da uđu u odijelo straga. Ima čvrst torzo koji čini središnju strukturu odijela, s rukama i nogama koje imaju različite zglobove za pokretljivost. Nogavice i rukavi mogu se prilagoditi preema narudžbi. Prijenosni sistem za održavanje života, poznat i kao ruksak na stražnjoj strani odijela, pruža sisteme za održavanje života, za grijanje i hlađenje, zrak za disanje, pa čak i hranu te vodu.

Kaciga je montirana na tvrdi gornji dio torza, a na vrhu je sklop vizira koji uključuje svjetla koja omogućuju astronautima da vide u zasjenjenim područjima ili tokom lunarne noći. Postojat će HD video kamere za snimanje i prijenos hodanja po površini Mjeseca, tako da se šetnje mogu pratiti i sa Zemlje.

Ralston je naglasio da su nove rukavice ključni dio dizajna, budući da dugi rad na površini Mjeseca zahtijeva fleksibilnost i izdržljivost. Nove čizme potpuno su izolovane, jer će rad u trajno zasjenjenim kraterima na južnom polu Mjeseca biti posebno hladan.

NASA je imala teške zahtjeve za Axiom

NASA je prethodno provela deset godina istraživanja u smijeru razvoja novog odijela za astronaute, a rezultate su podijelili s dizajnerima odijela u Axiomu.

Imali smo mnogo teških zahtjeva. Mjesec je neprijateljsko mjesto i južni pol će biti izazov, posebno s toplotnim zahtjevima. Također smo tražili veću mobilnost kako bi se astronauti Artemide mogli kretati učinkovitije nego tokom Apolla. Ali donijeli smo sve naše znanje i iskustvo za stolom kako bismo pružili stručnost, savjete i smjernice za Axiom Space, rekla je Lara Kearney, voditeljica tog NASA-inog istraživačkog programa.

Axiom Space je istaknuo saradnju s kostimografinjom Esther Marquis iz serije Apple TV+, “For All Mankind” kako bi stvorili prilagođeni površinski sloj odijela, koristeći logotip Axiom Space i njihove boje. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,