Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen novi robot koji bi ljudima trebao pomagati oko kućanskih poslova (VIDEO)

Preuzmite sliku

Kućni robot stavlja posuđe u mašinu, donosi pivo ‘vlasnicima’, a može i da se spotakne na koru od banane. Ekipa kompanije Boston Dynamics (koju je kupio Google i sada je dio kompanije Alphabet), objavila je novi video-snimak u kojem je predstavila novog robota.

Kompanija je do sada u svojim video-snimcija prikazala veliki napredak koji je postigla na polju robotike – njieni roboti odlično kreću po neravnom terenu u šumi, po travi, mogu da podižu i nose teret, a naročito je zanimljiv video u kojem jedan od zaposlenih u kompaniji napada robota štapom, a robot se nakon gubitka ravnoteže i padanja ponovo uzdiže na noge bez muke.

Novi robot nazvan je SpotMini i zamišljen je kao mali kućni robot koji bi ljudima trebalo da pomaže u obavljaju svakodnevnih aktivnosti poput stavljanja suđa u mašinu, donošenja hrane i pića i slično. SpotMini može neometano da se kreće po stepenicama, zavuče se ispod stola (Yahoo piše da se kreće poput psa), a zahvaljujući dodatku koji liči na glavu dinosaurusa može da nosi i limenke i čaše. Uprkos svim probojima Boston Dynamicsa na polju robotike, najnovije glasine kažu da Larry Paige i Sergey Brin žele da prodaju kompaniju.

Više o sposobnostima novog robota pogledajte u priloženom videu. (zimo.dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,