Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pojavila se igrica “The Mujo”: Bosanski Super Mario u borbi protiv političara

Preuzmite sliku

Malo je onih koji, barem kao djeca, nisu uživali u igri Super Mario, pomažući simpatičnom vodoinstalateru po imenu Mario na putu kroz Kraljevstvo gljiva, kako bi spasio princezu od zlog Bowsera. Eh sad, zamislite bosansku verziju Marija. Kako bi izgledala?

Ne morate zamišljati jer je jučer objavljena video igra “The Mujo”, koja neodoljivo podsjeća na bosansku verziju Super Marija, piše N1.

Radi se o zanimljivoj 2D pixel art platformer igri a vaš cilj je da pomognete glavnom liku, Muji, da pobijedi sve neprijatelje i glavne “bossove” koji vam stoje na putu, dok se probijate do jedinog izlaza na more u BiH i ujedno bježite iz matrixa. Prije nego vi to uradite, odigrali smo nekoliko nivoa nove bh. igre a evo šta nam se desilo na toj avanturi.

Na samom početku igre, na ekranu se pojavljuje karta Bosne i Hercegovine na kojoj vidimo 10 nivoa koje trebamo preći. Naš lik Mujo, kreće sa sjeverne granice BiH i cilj mu je stići do Neuma.

Kroz sve staze, vodi nas mistični čarobnjak koji Muji daje savjete i putokaze o tome kako da ide dalje i pobjeđuje protivnike. Mujini protivnici su policajci, kriminalci, političari pa čak i leteći policajci. Sam Mujo se kreće kao Super Mario, s tim da umjesto gljiva prikuplja novac (5KM, 10KM i 20KM), zatim bureke koji mu donose novi život te boce piva – kojima nekad gađa protivnike a nekad mu daju ubrzanje na 10 sekundi.

Pored Muje, veoma zanimljiv je i lik čarobnjaka, koji kroz svoje doskočice i savjete glavnom liku, sarkastično kritikuje stanje u bh. društvu i političare. Pa tako, u drugom nivou, čarobnjak Muji govori: “Nek je Mujo ulje poskupilo 33%. Samo ćeš ga Mujo odsad kupovati 33% manje” – što je jasna kritika na izjave Fadila Novalića o poskupljenjima. Čarobnjak, takođe, u jednom trenutku pjeva “Ne može nam niko ništaaa, jači smo od sudbine” – time jasno karikirajući pjevačke nastupe Milorada Dodika.

Prelazeći sve teže nivoe, Mujo nailazi na najteže protivnike, nakozvane “bossove”. U njegovom slučaju, to su tri lika koji neodoljivo podsjećaju na tri najpoznatija bh. političara: Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. U igri, oni imaju super moći i veoma ih je teško pobijediti, dok Mujo za oružje ima samo praznu bocu piva.

Kreator i vlasnik ove igre je PlumBum Games Studio iz BiH, na čijoj Instagram stranici stoji da autorski tim zapravo čine dvije osobe. Igru možete igrati na Android i Windows uređajima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,