Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovako izgleda danas dostava: Pizze na kućni prag donose autonomna robotska vozila

Preuzmite sliku

Zahvaljujući saradnji Dominosa i Nura, dio stanovnika Houstona može naručiti pizze koje će im donositi autonomna vozila.

Da bi dobili odgovor na pitanje kako će izgledati budućnost dostave, dovoljno je pogledati koje se napredne tehnologije testiraju ili već koriste širom svijeta. U takvoj budućnosti dostave, čini se, nema mjesta za ljude koji nam danas na biciklima, motorima i automobilima donose pizze ili stvari naručene putem interneta, već ona pripada bespilotnim letjelicama i robotima, odnosno autonomnim vozilima.

O brojnim takvim testovima, pogotovo dronova već smo pisali, a od prošle sedmice Domino's je ljubiteljima svojih pizza u Houstonu omogućio dostavu putem autonomnog vozila. Takav način dostave dostupan je u jednoj pizzeriji, a svi koji žele da im, umjesto dostavljača od krvi i mesa, pizzu donese autonomno robotsko vozilo tu će opciju moći odabrati na njihovim stranicama. Nakon što plate pizzu i dostavu, porukom će dobiti poseban PIN, a putem aplikacije i GPS-a moći će pratiti i lokaciju robota.

Kada robot stigne na odredište, kupci će dobiti poruku te na ekranu vozila ukucati PIN koji su dobili. Nakon toga podići će se vrata dostavnog vozila i kupci će moći uzeti pizzu, odnosno pizze koje su naručili. Kako bi omogućili da pizze dostavljaju roboti, Domino's surađuje s kompanijom Nuro koja je ranije od Ministarstva prometa dobila regulatornu dozvolu za obavljanje takvih autonomnih dostava. Za dostave se koristi njihov robot R2 čije usluge, pored Domino'sa, koristi i još nekoliko kompanija, među kojima je najpoznatiji Walmart. Ovaj lanac trgovina robotske dostave također testira u Houstonu i to za dostavu namirnica. (zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje