Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivamo vam kako Google zarađuje na Androidu

android54
Preuzmite sliku

I u 2013, eMarketer predviđa da će Google prisvojiti 8,85 milijardi dolara prihoda od mobilnog oglašavanja

android54

Koliko god da je odbacio značaj Iphone-a kada je prvi put objavljen, izvrši direktor Microsoft-a Steve Ballmer je takođe odbacio Google-ovu besplatnu Android platformu kada je pokrenuta, jer Google nije naplaćivao proizvođačima da ga koriste. Za pet godina od lansiranja Android-a, ipak, jasno je da zarađivanje novca od direktne prodaje Android uređaja nikada nije ni bio dio plana Google-a. Da biste razumjeli zašto je to tako, pogledajte eMarketer-ov novi izvještaj mobilnog oglašavanja koji pokazuje da je Google ubrao 4,61 milijardu dolara prihoda od mobilnog oglašavanja u 2012, ili više od polovine svih mobilnih prihoda od oglašanja u svijetu.

Da biste dobili osjećaj koliko je to dominantno, smatrajte da nijedna druga kompanija nije zaradila ni 1 milijardu dolara od mobilnog oglašanja u 2012 – Facebook koji je najbliži je zaradio 470 miliona dolara. I u 2013, eMarketer predviđa da će Google prisvojiti 8,85 milijardi dolara prihoda od mobilnog oglašavanja, koji će iznositi oko 56% svih globalnih prihoda od oglašavanja u svijetu, dok se za Facebook očekuje da će opet kaskati na drugom mjestu generišući ukupno 2,04 milijarde dolara. Kada uzmete u obzir da su se prihodi od mobilnog oglašavanja udvostručili između 2011 i 2012, a predviđa se da će i ove godine, onda se čini da se Google stavio u dominantan položaj na brzo rastućem tržištu.

Kako je Google u stanju da ovako nešto uradi, vjerovatno se pitate? Veliki razlog je jednostavno Android – Google je uspio da proširi svoj prihod generisan mobilnim uslugama širom svijeta, jer sopstveni mobilni operativni sistem ga karakteriše uočljivo na podrazumijevanom početnom ekranu. I naravno, Google je takođe profitirao od popularnosti svojih aplikacija, čak i na iOS uređajima, ali ne postoji drugi način tolike dominacije u mobilnom marketingu izuzev što je vlasnik najrasprostranjenijeg mobilnog operativnog sistema.

Google-ova odluka da ne naplaćuje proviziju za izdavanje licence za Android nije bila greška – to je sve dio plana. (BalkanAndroid.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: