Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odysseus se upisao u historiju: Poslao prve fotografije s južne strane Mjeseca

Preuzmite sliku

Fotgrafije koje su do sad primljene pokazuju da je Odysseus, nakon što je proputovao gotovo milion kilometara, sletio 1,5 kilometar dalje od planiranog mjesta.

Privatna američka letjelica Odysseus, koja se prošle sedmice više-manje uspješno spustila na površinu Mjeseca, radi bez problema i šalje podatke natrag na Zemlju, objavili su iz kompanije Intuitive Machines.

Kako ističu, Odysseus je poslao i prve fotografije s Mjeseca. Tačnije, radi se o fotografijama koje su nastale tokom samog spuštanja letjelice. Iako se na fotografijama ne vidi previše, one su važne, jer se radi o prvim fotografijama na gotovo samom južnom polu Mjeseca.

Fotgrafije koje su do sad primljene pokazuju da je Odysseus, nakon što je proputovao gotovo milion kilometara, sletio 1,5 kilometar dalje od planiranog mjesta. Tako se Odysseus trenutno nalazi na visini od 2579 metara.

Podsjetimo, kontrola leta, koja se nalazi u Texasu, planira prikupljati podatke s Odysseusa dok god on bude radio.

Odysseus je ušao u historiju, ne samo zbog položaja na koji je sletio, već i kao prva letjelica privatne američke firme koja se uspješno spustila na Mjesec. S obzirom na to da Intuitive Machines surađuju s NASA-om, podaci koje Odysseus prikupi bit će ključni u planiranju povratka astronauta na Mjesec u sklopu misije Artemis. Naime, Odysseus bi trebao prikupiti podatke o mjesečevom tlu i pomoći naučnicima da utvrde, postoji li na Mjesecu led koji bi se mogao iskoristiti za održavanje astronauta i potencijalne baze na tom planetu. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,