Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obratite pažnju: Ovo su znakovi da je vaš mobitel hakovan

Preuzmite sliku

Kibernetički kriminal ozbiljan je problem, a mogućim prevarama dodatno smo izloženi u vrijeme pandemije koronavirusa kada sve više vremena provodimo online te više i kupujemo online putem zbog čega naši podaci mogu biti izloženi hakerima, piše N1.

Naš telefon i računar su prava riznica podataka pa ako neko hakuje ove uređaje, imat će pristup adresama e-pošte i telefonskim brojevima, slikama, videozapisima, dokumentima i tekstualnim porukama. Osim toga, hakeri mogu pristupiti i drugim ličnim podacima kao što su podaci o kreditnim karticama i lozinke. Nekoliko je znakova koji ukazuju na to da je vaš mobitel hakovan.

Baterija se brzo troši

Ako ste primijetili da vam se baterija neobjašnjivo brzo prazni, to može ukazivati da vam je neko hakovao Android ili iPhone. Hakeri mogu instalirati na vašem uređaju određene programe koji su stalno aktivni zbog čega se baterija uređaja jako brzo isprazni.

Telefon je vruć

Ako ste primijetili da je vaš mobitel vruć čak i kad ga ne koristite, to može biti znak da se mobilni podaci troše brže nego inače. Uz to, ako ste primijetili da često prekoračite ograničenje mobilnih podataka, to može biti znak da ste hakirani, objašnjava Ray Walsh, stručnjak za digitalnu privatnost.

Općenito loša izvedba

Je li vaš uređaj počeo znatno sporije učitavati stranice ili se stranice stalno ruše? Stručnjak za sigurnost Robert Siciliano savjetuje da isključite uređaj i da provjerite što se događa.

“Ako je uređaj hakovan, neće se ispravno isključiti ili se neće moći uopće isključiti”, dodaje Siciliano.

Pozivi i poruke koje niste uputili

Ako vam je uređaj hakovan, možda ćete primijetiti neke pozive koje niste uputili ili poruke koje niste poslali. Pažljivo pazite na ovo jer hakeri mogu upućivati poruke i pozive na “premium brojeve”. Riječ je o brojevima koji traže dodatnu naplatu tako da bi vam to moglo uzrokovati dodatni trošak.

Neželjeni skočni prozori

Još jedan znak da je vaš mobitel kompromitiran jest pojava neželjenih skočnih prozora. Naravno, nije svaki skočni prozor znak da je uređaj hakovan. Međutim, ako ste primijetili da vam iskače sve više ovih prozora, to bi mogao biti znak da je vaš telefon zaražen oblikom zlonamjernog softvera zvanog adware, koji prisiljava uređaje da gledaju određene web lokacije koje dobivaju prihod od klikova, pojasnio je Rob Webber, stručnjak za mobitele.

Nove aplikacije

Provjerite postoje li na vašem uređaju neke nove aplikacije te provjerite koje su aplikacije pokrenute. Ako primijetite neke nove aplikacije koje niste sami instalirali, to bi mogao biti znak da vas netko špijunira.

Neobične aktivnosti na računima

Ako ste primijetili neobične obavijesti i aktivnosti na Gmailu ili iCloudu, to može biti znak da je uređaj hakovan. Obratite pažnju na obavijesti o promjeni lozinke ili pristupu računu s nekog drugog uređaja – sve su to znakovi da je uređaj možda hakovan. Nemojte zaboraviti da je posebno važno zaštiti svoje račune jer ako im pristupe, hakeri mogu ukrasti vaš identitet.

Kako vas mogu hakirati?

Nekoliko je načina na koji vaši uređaji mogu biti hakirani. Ako ste kliknuli na neki čudan link, moguće da se uređaj zarazio virusom koji je omogućio hakerima pristup vašem uređaju. Hakeri mogu pristupiti vašem uređaju ako ste primjerice punili mobitel na nekom javnom mjestu ili ste preuzeli neku zlonamjernu aplikaciju. Osim toga, ako imate slabu lozinku ili jednu te istu lozinku za sve profile i račune, to hakerima znatno olakšava posao.

Što učiniti ako vam je uređaj hakovan?

Matt Wilson, glavni savjetnik za informacijsku sigurnost u BTB Securityu, za Reader’s Digest naveo je nekoliko koraka koje biste trebali poduzeti ako primijetite da vam je mobitel hakovan:

Promijeniti sve važne lozinke.

Uključite višestruku provjeru autentičnosti, a to možete napraviti i sada kao preventivnu mjeru. To obično možete napraviti u postavkama uređaja pod opcijom ‘lozinka i sigurnost’.

Napravite sigurnosnu kopiju podataka, a potom resetirajte uređaj što vam omogućuje da obrišete sve podatke s uređaja. Naknadno ih možete vratiti upravo zahvaljujući sigurnosnoj kopiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,