Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikad ne bi trebalo puniti mobitel preko noći: Stručnjaci otkrivaju zašto

Preuzmite sliku

Stručnjaci za tehnologiju tvrde da nikada ne biste trebali puniti telefon preko noći ako želite produžiti životni vijek svoje baterije.

“Većini pametnih telefona nove generacije treba između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune”, kaže u članku za The Conversation Ritesh Chugh, izvanredni profesor informacijske i komunikacijske tehnologije na CQUniversity Australia. “Stoga, punjenje telefona preko noći ne samo da je nepotrebno već i ubrzava starenje baterije”, objašnjava.

“To se događa zato što se litij-ionske baterije koje napajaju moderne pametne telefone kemijski razgrađuju kao rezultat obrazaca punjenja, fluktuacije temperature i količine upotrebe uređaja”, tvrdi.

U slučaju punjenja preko noći, to bi značilo da vaša baterija dobiva “boost” koji je četiri puta duži nego što joj je potrebno. Osim što to nije sjajno ni sa sigurnosne tačke gledišta (iako je dobra vijest da se većina uređaja automatski prestaje puniti kada im baterija dosegne 100 posto kako bi se spriječilo pregrijavanje), problem je i u tome što, budući da aplikacije rade u pozadini cijelu noć, baterija uređaja neizbježno pada na 99 posto.

  • Svaki put kad se to dogodi, punjenje ponovno kreće. “Postupno punjenje može s vremenom istrošiti bateriju. Zato mnogi proizvođači imaju značajke kojima to reguliraju. Appleovi uređaji nude funkciju odgode punjenja kada baterija dođe do 80 posto. Samsungovi Galaxy telefoni daju mogućnost ograničenja na 85 posto”, zaključuje Chugh.

    Ako ste korisnik iPhonea, postoji i opcija koja vam omogućava da sačuvate bateriju.

    “Za iPhone s iOS-om 13 ili novijim, idite na iPhone Settings > Battery > Battery Health & Charging i odaberite Optimized Battery Charging. Ova će postavka automatski smanjiti trošenje vaše baterije, poboljšavajući njezin životni vijek”, pojašnjava Kewin Charron iz Back Marketa, kompanije koja se bavi restauriranjem starijih uređaja, prenosi Index.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,