Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nepoznate osobe u pidžamama prisluškuju vaše Skype razgovore

Preuzmite sliku

Kompanija Microsoft na meti je optužbi zbog navodnog prisluškivanja Skype razgovora korisnika.

Motherboard je objavio da je Skype, koji je u vlasništvu te kompanije, javno naveo da razgovori mogu biti praćeni sa ciljem unapređenja kvaliteta zvuka i usluge. Iako ova najava zvuči kao da će sistem ocijenjivati kvalitet zvuka, zapravo će to raditi zaposleni, a ni u jednom trenutku Skype nije korisnike obavijestio da će praćenje obavljati ljudska bića.

Dokumenti, interni izvještaji i pravi audio zapisi do kojih je došao ovaj portal obuhvataju razgovore korisnika o temama kao što su problemi u vezi, mršavljenje, ali i intimni odnosi putem telefonskih poziva. Uzbunjivač koji je “iznio” te podatke iz Microsofta anonimno je naveo da je zabrinut zbog načina na koji se razgovori korisnika pohranjuju.

– Podaci korisnika i njihovi audio zapisi nisu bezbjedni, a korisnici misle da njihove razgovore sluša samo sistem koji ocjenjuje kvalitet audio snimka. Zapravo je istina da ih slušaju pravi, potpuno nepoznati ljudi, koji možda sjede kod kuće u pidžamama i šale se na račun vaših najintimnijih razgovora – naveo je taj uzbunjivač.

Microsoft se još uvijek nije oglasio povodom ove priče. (Motherboard)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,