Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

NASA nudi novčane nagrade za koncepte lunarnog toaleta

Preuzmite sliku

NASA-ina misija “Artemida” bi trebalo da 2024. godine odvede astronaute na Mjesec… i kad ti ljudi stignu tamo, biće im potreban toalet.

Imajući to u vidu, NASA je 25. juna raspisala osmosedmični projekat Lunar Loo Challenge za rješenje lunarnog toaleta, otvoren za sve, iz svih zemalja, prenosi nationalgeographic.rs.

Za tri najupečatljivija koncepta biće dodijeljeno 35.000 američkih dolara, pojedincima ili timovima, kao i prilika da razovaraju s inženjerima NASA-e o svojoj ideji. Dobijaju i privatni obilazak Svemirskog centra Johnson. Na konkursu mogu da učestvuju stariji od 18 godina, ali postoji i posebna kategorija za mlađe.

Nagradni paket otvoren je samo za polaznike starije od 18 godina, iako postoji posebna kategorija za mlađe osobe. U ovom slučaju, tri pobjednika će dobiti javno priznanje i stavku zvaničnog NASA logotipa.

Pored toga što će morati da funkcioniše u uslovima Mjesečeve gravitacije, toalet će morati da bude funkcionalan i u uslovima mikrogravitacije tokom puta. Uređaj će morati da bude kompaktan i lagan, energetski efikasan, da obrađuje tečni i čvrsti otpad, te upotrebljiv za oba spola.

Kompletna lista zahtjeva može se naći na web lokaciji konkursa: https://www.nasa.gov/lunar-loo-challenge

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,