Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveći glečer na svijetu zvanično je nestao

Preuzmite sliku

Donedavno najveći glečer na svijetu A68, više nema taj status.

A68 je pokrivao oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara kada se odlomio od Antarktika 2017. godine i bio je veličine Walesa.

Međutim, sada satelitski snimci pokazuju da je tog masivnog glečera više nema, odnosno da je razbijen u više manjih dijelova, za koje američki Nacionalni centar za podatke o ledu kaže da ih više i ne vrijedi pratiti, prenio je BBC.

A68 se odvojio od Larson C ledene oblasti na ivici antarktičkog poluostrva i godinu dana je uglavnom mirovao, međutim, onda je počeo da pluta prema sjeveru i da ubrzava usljed jakih struja i vjetrova.

 • Težak milijardu tona, glečer je krenuo ka Južnoj Georgiji, britanskoj ostrvskoj teritoriji u južnom Atlantiku, sa plićacima gdje se istopi većina lednika.

  Ovaj glečer je nekako uspio da izbjegne tu sudbinu, ali su ga umjesto ostrvskih plićaka, progutale toplije vode i više temperature vazduha u Atlantiku, i razbile ga u dijelove, prenosi Tanjug.

  “Zapanjujuće je da je A68 trajao toliko. Razbio se na četiri, pet dijelova, a onda su se ti dijelovi dodatno razbili u još manje”, rekao je Adrian Luckman, sa Univerziteta u Swanseau za BBC.

  A68 će najbolje ostati upamćen po prvom glečeru koji je postao “zvijezda” na društvenim mrežama, jer su ljudi iz cijelog svijeta objavljivali satelitske snimke lednika, zaključuje britanski medij.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,