Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najpopularnija videoigra: Jedan od klinaca danas će biti bogatiji za 3 miliona dolara

Preuzmite sliku

Dvjesto igrača borit će se ovaj vikend u New Yorku na završnici svjetskog prvenstva u videoigri Fortnite na stadionu Arthura Ashea, gdje se inače održava teniski Grand Slam turnir US Open. Nagradni fond za igrače je je 30 miliona dolara.

Svi igrači najpopularnije svjetske videoigre su mladi, većina maloljetni, a svakom od njih je prije početka finalnog turnira, zagarantovano je 50.000 dolara nagrade.

Sitniš je to u usporedbi s nagradom pobjednika koji će u nedjelju biti bogatiji za tri miiona dolara, gotovo kao i osvajač US Opena (3,8 miliona dolara).

Favoriti koji bi u nedjelju mogli odnijeti tri miliona dolara jesu Austrijanac Klaus Konstanzer nadimka “Stompy”, Thomas Hörak “Tschinken”, te  Amerikanac Turner Tenney “Tfue”.

Prema pisanju CNN, videoigra koja je zaludjela svijet i koju trenutno igra više od 250 miliona igrača širom svijeta, gubi na popularnosti. Stoga je studio Epic Games, koji na igri još uvijek zarađuju 200 miliona dolara mjesečno, odlučio na vikend finale u New Yorku potrošiti 100 miliona dolara u nagradama i organizaciji, u pokušaju stvaranja novog “hypea” oko Fortnitea. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje