Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na površini Sunca pojavile se nakupine pjega koje mogu progutati cijelu Zemlju

Preuzmite sliku

Popularno

NASA-in stručnjak ističe da novonastale skupine pjega, iako su ogromne, zapravo ne predstavljaju ono najgore što Sunce može pokazati u trenutnom ciklusu.

Dvije velike nakupine Sunčevih pjega pojavile su se na površini Sunca, nagovještavajući povećane mogućnosti pojava živopisnih aurora i potencijalno štetnih sunčevih baklji tijekom nadolazećih mjeseci. Neke od sunčevih pjega su toliko velike da bi mogle progutati cijelu Zemlju.

Poznate kao “aktivne regije” 2993 i 2994 (AR2993 i AR2994), čini se da nove nakupine prati i treća, koja je još uvijek skrivena iza sjeveroistočnog dijela Sunca (ili prividnog ruba) i koja je, čini se, uzrokovala snažnu solarnu baklju koja je prije nekoliko dana promašila Zemlju.

Svaka se spomenuta nakupina sastoji od nekoliko Sunčevih pjega i pokriva područje od preko sto miliona kvadratnih kilometara, što je mnogo veće od promjera Zemlje. Pjege su uzrokovane magnetskim poremećajima vidljive Sunčeve fotosfere.

Sunce, za razliku od Zemlje, u pravilnim razmacima od 11 godina mijenja svoj magnetski polaritet, pri čemu svaki solarni ciklus ima faze niske i visoke aktivnosti. Ciklusi solarne aktivnosti broje se od 1775. godine, kada je počelo opsežno bilježenje aktivnosti Sunčevih pjega. Trenutno se nalazimo u 25. solarnom ciklusu, koji još nije dosegao svoj vrhunac, što sugerira da će doći do još više aktivnosti Sunčevih pjega.

Siguran sam da ćemo vidjeti veće aktivne regije tokom sljedećih nekoliko godina. Aktivne regije 2993 i 2994 su srednje veličine i ne predstavljaju najbolje što solarni ciklus 25 može proizvesti, rekao je solarni fizičar Dean Pesnell iz NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard za portal Live Science.

Pesnell je rekao da se očekuje da će trenutni ciklus dosegnuti svoju maksimalnu aktivnost krajem 2024. ili početkom 2025. Energija iz aktivnih područja može se osloboditi kao zračenje (solarne baklje) i izbacivanje koronalne mase (CME), koje su supervruće kugle plazme.

Takve sunčeve baklje i CME-i mogu stvoriti prekrasne aurore na Zemlji, ali također mogu predstavljati opasnost za električne mreže, satelite, komunikacijske mreže te potencijalno čak i za svemirske putnike izvan zaštite Zemljina magnetskog polja.

Solarni ciklus 25

Jan Janssens, stručnjak za komunikacije u Centru za izvrsnost Solar-Terrestrial u Bruxellesu, rekao je za Live Science da je Sunce već bilo vrlo aktivno tijekom posljednjih nekoliko sedmica i ne očekuje se da će uskoro postati manje aktivno.

Prošle sedmice Zemlja je za dlaku propustila izbacivanje solarne plazme povezano s ranijom skupinom Sunčevih pjega.

Ova situacija je tipična u ovoj fazi solarnog ciklusa. Kako solarni ciklus ide prema svojem maksimumu, sve složenije regije Sunčevih pjega postaju vidljive, koje onda mogu proizvesti sunčeve baklje, rekao je Janssens.

Zapisi također pokazuju da je trenutni nivo Sunčeve aktivnosti otprilike ista kao što je bila tokom posljednjeg solarnog ciklusa, pa čak i niža nego što je bila u ovo vrijeme tokom dva ciklusa solarne aktivnosti prije toga, rekao je.

Pesnell, koji je projektni naučnik za NASA-in Solar Dynamics Observatory (SDO), rekao je da je snažna baklja klase X1.1 otkrivena u nedjelju (17. aprila) sada, izgleda, iz treće grupe Sunčevih pjega koja rotira iza AR2993 i AR2994 na vidljivom disku Sunca.

Naučnici dijele solarne baklje u pet klasa, a svaka je 10 puta snažnija od prethodne – A, B, C, M i X, prema NASA-i. Svaka kategorija ima devet divizija; a najsnažnije baklje X-klase mogu držati više od 10 puta veću snagu od baklje X1, tako da u teoriji ne postoji ograničenje koliko velike mogu biti – najsnažnije zabilježene, 2003. godine, preplavile su senzore te su bile klase X28.

Opasnost je realna

Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) izvijestio je da je puls X-zraka iz nedjeljne baklje X1 izazvao snažno zamračenje na radiofrekvencijama ispod 30 MHz širom jugoistočne Azije i Australije.

Isto tako je utvrđeno da će izbačena koronalna masa (CME) zvjezdanog materijala iz najnovije solarne baklje promašiti Zemlju.

Međutim, kada CME-i utiču na Zemlju, mogu imati ozbiljne posljedice, na primjer, preplaviti električne mreže ili radiokomunikacije ili čak naštetiti astronautima u svemiru. Oni također mogu izravno oštetiti elektroniku satelita i zagrijati plinove gornje atmosfere kako bi prouzročili povećan otpor satelita u niskim orbitama.

Baklje i koronalna izbacivanja mase postat će češći tokom sljedećih nekoliko godina, podižući nivo opasnosti od Sunčeve aktivnosti, rekao je Pesnell.

Čini se da je do sada savremeni svijet izbjegavao najgore posljedice solarnih oluja. No, neke od najgorih solarnih baklji u novijem sjećanju, tokom “oluja za Noć vještica” 2003. godine, zamračile su dijelove Europe i Južne Afrike na nekoliko sati. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje