Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Microsoft želi što prije da se riješi “sedmice”

Iako podaci pokazuju da je Windows 7 i dalje najpopularniji operativni sistem na svijetu i da “desetka” ima upola manje korisnika (48,34 odsto naspram 24,36 odsto), Microsoft želi da se što prije riješi starog sistema.

Kako prenosi “Betanews”, Microsoft je na svom siteu na njemačkom jeziku objavio pismo korisnicima pod naslovom “Rano zbogom Windowsu 7! Podrška prestaje za tri godine”. To znači da će “sedmica” sredinom januara 2020. godine prestati da dobija bilo kakve zakrpe, sigurnosna poboljšanja, ali i samu tehničku podršku od kompanije.

Microsoft kaže da je to logična odluka, prije svega zbog toga što W7 više “ne može da se nosi sa sigurnosnim zahtjevima”. “Stariji sistemi dovode do većih troškova, zbog veće ranjivosti na napade malicioznim softverom i većeg broja zahtjeva za podrškom”, navodi se u pismu.

Takođe, Microsoft tvrdi da samo “desetka” ima “adekvatnu podršku” za najnovije tehnologije koje koriste proizvođači čipova Intel, AMD i Qualcomm. “Osim toga, većina programa se razvija za najnoviju verziju Windowsa”, navodi Microsoft. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje