Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus se može širiti i odvodnim cijevima u kupaonicama

Preuzmite sliku

Kako se pandemija koronavirusa razvija, pojavljuje se više informacija o tome kako se virus širi u zajednici. Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da se korona virus koji uzrokuje Covid-19, širi aerosolima, odnosno kapljicama koje ostaju suspendovane u zraku.

No, novo istraživanje pokazuje da se virus može proširiti i odvodnim cijevima u kupaonicama. Naučnici su to utvrdili nakon što su ispitivali napušteni stan u Guangzhou u Kini. Njihovi nalazi dodatno potvrđuju da se virus širi putem aerosola.

Prijenos zrakom

Nekoliko istraživanja otkrilo je da se Covid-19 može širiti aerosolima i u bolničkim uslovima. Prijenos zrakom definisan je kao širenje zaraznog agensa širenjem kapljičnih jezgri, tj. aerosola koji ostaju zarazni kad se suspenduju u zraku na velikim udaljenostima, navodi WHO.

Nedavna istraživanja su pokazale da do prijenosa virusa zrakom može doći i u zatvorenim prostorima u kojima je slaba ventilacija.

Širenje virusa u kupaonicama

Tim istraživača iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC), Univerziteta Utah i Medicinskog univerziteta Nanjing nastojao je istražiti prijenos aerosola te su proveli eksperiment “simulacija traga na licu mjesta”.

Tako su nastojali procijeniti može li se virus proširiti otpadnim cijevima nakon puštanja vode u zahodskoj školjci.

Ovaj tim je u februaru u kupaonici napuštenog stana pronašao korona virus na površinskim uzorcima, poput onih iz ručke za tuš, slavine i sudopera. Kupaonica se nalazi na 16. spratu, odmah iznad stana u kojemu je boravilo pet osoba kojima je dijagnostikovan korona virus u razdoblju od 16. do 30. januara.

Istraživački tim je rekao da je njihov eksperiment potvrdio mogućnost prijenosa aerosola kroz drenažne cijevi nakon puštanja vode u toaletu na 15. spratu.

Aerosoli su pronađeni i u zahodima u stanovima na 25. i 27. spratu.

U slučaju Amoya Gardens iz 2003. godine, topli važni zrak iz kupaonice pacijenta koji je bolovao od teške akutne respiratorne bolesti (SARS) širio se kroz zračne otvore i u druge stanove.

Ostali načini prijenosa virusa zrakom

Istraživački tim je otkrio da se korona virus, osim kroz odvodne cijevi, može širiti i na druge načine.

Primjera radi, proba zbora u Washingtonu u SAD-u uzrokovala je infekciju kod 53 osobe od ukupno 61 koju su prisustvovale, a dva pacijenta su preminula. Proba je dovela do jačih mjera opreznosti, a niko od sudionika nije imao simptome bolesti.

Zdravstveni stručnjaci smatraju kako se virus može širiti i pjevanjem, pri čemu snažni udisaji i izdisaji mogu aerosolizovati virusa, što je dovelo do prijenosa bolesti, navodi News medical.

Drugi izvještaji također navode da se virus može prenijeti zrakom te se pri tome spominju i žarišta u zatvorenim ili prepunim okruženjima, uključujući bolnice, javna vozila, urede, trgovačke centre i zatvore.

Tim potiče vlade i zdravstvene ustanove da nametnu strategije predostrožnosti koje su ključne za zaštitu javnog zdravlja. Trebali bi informisati širu javnost, posebno ranjive skupine, o izbjegavanju gužve i slabo prozračenog okruženja.

Budući da postoji rizik od prijenosa zrakom u zatvorenim prostorima, osiguravanje odgovarajuće prirodne ventilacije i smanjenje upotrebe centralne klimatizacije su presudni. Vozila javnog prijevoza treba redovno dezinfikovati, a zahode također treba redovno temeljito čistiti.

Što je najvažnije, nošenje maski, izbjegavanje gužve, fizičko distanciranje i pravilna higijena ruku i dalje su najbolji načini za sprečavanje infekcije i širenja COVID-19. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje