Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Instalirali ste ove aplikacije? Odmah ih brišite jer kradu podatke i upadaju u vaše Facebook i Google račune

Preuzmite sliku

U svakom slučaju, korisnici bi trebali biti izuzetno oprezni kad instaliraju aplikacije, čak i one s Google Play Storea, ali i kad otvaraju različite e-mailove koji im stižu s nepoznatih adresa.

Aplikacije za pametne telefone mogu biti izuzetno korisne, ali mogu i izazvati velike probleme za korisnike. Kompanija za računarsku sigurnost VPNpro, objavila je izvještaj u kojem ističe kako su pronašli cijeli niz aplikacija za Android, kojima je jedina zadaća prevariti korisnike i ukrasti im vrijedne podatke.

Iako su aplikacije u međuvremenu uklonjene s Google Play Storea, već su bile prikupile više od 382 miliona preuzimanja.

Stručnjaci za sigurnost otkrili su da su 24 aplikacije koje su identifikovali (od prognoze vremena do kalendara i kamere), od korisnika tražile širok pristup različitim podacima, što može biti opasno jer ugrožava korisnikovu sigurnost i privatne podatke. Tako su aplikacije mogle uspostavljati pozive, fotografisati pa čak i snimati video i audio bez ikakvog znanja korisnika, piše Zimo.hr.

Aplikacije koje bi svakako trebalo prestati koristiti i obrisati sa svog pametnog telefona (ako ih imate) su:

Sound Recorder

Super Cleaner

Virus Cleaner 2019

File Manager

Joy Launcher

Turbo Browser

Weather Forecast

Candy Selfie Camera

Hi VPN, Free VPN

Candy Gallery

Calendar Lite

Super Battery

Hi Security 2019

Net Master

Puzzle Box

Private Browser

Hi VPN Pro

World Zoo

Word Crossy!

Soccer Pinball

Dig it

Laser Break

Music Roam

Word Crush

Naime, stručnjaci su primijetili da, osim što neovlašteno špijuniraju svoje korisnike, sve te podatke šalju u Kinu. Ko tačno stoji iza njih, nije jasno jer se radi o aplikacijama različitih autora.

No, to nije sve

Stručnjaci iz Trend Microa identifikovali su još devet aplikacija (koje su preuzete gotovo pola miliona puta), a koje se potiho spajaju na sumnjive servere i mogu preuzeti do 3000 različitih malwarea među kojima su i neki koji se, bez znanja korisnika, ulogiravaju u njihove Facebook i Google račune i šire dalje.

Ako imate instaliranu neku od ovih aplikacija:

– Shoot Clean–Junk Cleaner, Phone Booster, CPU Cooler

– Super Clean Lite — Booster, Clean & CPU Cooler

– Super Clean — Phone Booster, Junk Cleaner & CPU Cooler

– Quick Games — H5 Game Center

– Rocket Cleaner

– Rocket Cleaner Lite

– Speed Clean — Phone Booster, Junk Cleaner & App Manager

– LinkWorldVPN

– H5 gamebox;

obavezno je uklonite sa svog uređaja i promijenite lozinke na Google i Facebook profilima. Također, provjerite je li vam aktivan Play Protect skener koji je dio Google Play Storea kako bi vas na vrijeme upozorili o sumnjivim aplikacijama.

A onda još malo…

Istraživači iz Cofense Phishing Defense Centra također su primijetili pojačanu zarazu trojancem Anubisom i to upravo uređaja koji koriste Android. Radi se o veoma nezgodnom malwareu koji je originalno korišten za kibernetičku špijunažu i krađu bankovnih podataka.

Anubis, pojašnjavaju iz CPDC-a, u potpunosti preuzima kontrolu nad uređajem, krade podatke, snima telefonske razgovore, a može čak i zaključati podatke i tražiti otkupninu od vlasnika uređaja. Krije se u privitku e-mail poruke koji izgleda poput računa. Kad korisnik otvori privitak, pojavljuje se poruka koja od njih traži aktivaciju “Google Play Protecta”. No umjesto da zaista aktivira taj zaštitni mehanizam, korisnik zapravo daje mnoštvo dozvola koje malwareu omogućuju preuzimanje kontrole nad njegovim uređajem.

Malware cilja uređaje s operativnim sistemom Android 4.0.3 ili novije, a na popisu se našlo čak 250 ciljanih aplikacija među kojima su većinom bankarske aplikacije, blockchain aplikacije, aplikacije za trgovanje kriptovalutama, ali i Amazon. Puni popis možete pogledati ovdje.

U svakom slučaju, korisnici bi trebali biti izuzetno oprezni kad instaliraju aplikacije, čak i one s Google Play Storea, ali i kad otvaraju različite e-mailove koji im stižu s nepoznatih adresa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje