Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Google za nekoliko dana kreće s velikim brisanjem računa, sav sadržaj će biti uklonjen

Preuzmite sliku

Čišćenje cijelog sistema ima za cilj zaštititi korisnike od sigurnosnih prijetnji, kao što su spam i phishing prevare. 

Google briše neaktivne račune iz svog sistema jer kaže da postoji “veća vjerovatnost da će biti ugroženi”. Nenadzirani računi često se oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke, imaju manje sigurnosnih provjera i postoji deset puta veća vjerovatnost da neće imati postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti, prenosi CBS News.

Kada je račun ugrožen, može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do neželjenog ili zlonamjernog sadržaja, poput spama, istaknula je firma prošlog maja.

Google će početi ukidati neaktivne račune 1. decembra 2023., prema obavijesti firme. Započet će eliminacijom računa koje su korisnici stvorili, a koje zatim više nikada nisu posjetili.

Koji se Google računi brišu?

Prema Googleovim novim pravilima, ako Google račun nije korišten najmanje dvije godine, račun i njegov sadržaj, uključujući sadržaj unutar Google Workspacea, može se izbrisati. Međutim, nova se pravila odnose samo na lične Google račune, što znači da ne utiču na školske ili poslovne račune.

Osim toga, Google neće ukloniti račune koji su prenijeli YouTube videozapise ili imaju aktivne pretplate na aplikacije ili usluge vijesti. Pogođeni korisnici primit će višestruke obavijesti da će im računi biti ukinuti prije nego što se to stvarno dogodi.

Kako osigurati svoj račun?

Kako biste bili sigurni da vaš Google račun ostaje aktivan, prijavite se na svoj račun i koristite jedan od alata firme kao što su Gmail, Google Drive, Google Photos i Google Play, prenosi Večernji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,