Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Google pretvara pametne telefone u detektore potresa

Preuzmite sliku

Popularno

Android telefoni koji detektiraju podrhtavanje u stanju su automatski poslati signal.

Google je u utorak u Kaliforniji pokrenuo sistem upozorenja o potresima, koji bi omogućio da se pametni telefoni s operacijskim sustavom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti, prenosi Hina.

Novi sistem, nazvan “ShakeAlert“, kreiran u suradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara iz cijele savezne države, koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

“Već smo se uvjerili u to da korištenjem Androida korisnici tokom pretraživanja dobivaju pravovremene i korisne informacije o seizmičkoj aktivnosti, kao i podatke o tomu na koji način i gdje se skloniti u slučaju potrebe”, napisao je glavni softverski inženjer Marc Stogaitis na blogu Post.

Opremljeni malim ekcelerometrom

Stogaitis poziva sve one koji posjeduju pametne telefone s Googleovim operacijskim sistemom Android da iskoriste mogućnost detektiranja potresa.

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres, kaže Stogaitis.

Dodaje kako to znači da Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milionima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

Android telefoni koji detektiraju podrhtavanje koje upućuje na seizmičku aktivnost u stanju su automatski poslati signal u podatkovni centar, gdje računala brzo obrađuju sve relevantne podatke te se na taj način utvrđuje je li riječ o potresu.

Uvode se sistemi upozoravanja u Kaliforniji

“Zapravo se pokušavamo utrkivati s brzinom svjetlosti, što je otprilike brzina kojom putuju signali pametnih telefona u odnosu na brzinu potresa. Nasreću, brzina svjetlosti puno je veća”, kaže Stogaitis.

U Kaliforniji se uvode sistemi upozorenja o potresima jer ta američka država posjeduje vrlo razvijenu mrežu seizmometara.

Očekuje se da se sistem upozorenja u idućoj godini proširi i na ostale lokacije nakon što se i ondje uspostavi telefonska mreža koja će omogućiti detekciju potresa. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,