Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Google je zatražio dozvolu za testiranje dronova za gašenje požara

Preuzmite sliku

Iz Googlea su naknadno objavili da su promijenili planove te trenutno ipak neće krenuti s testiranjima, no postalo je jasno kako su vatrogasni dronovi jedno od njihovih područja interesa.

Sve smo bliže vremenu u kojem će poštare u plavim odijelima na motorima ili na biciklima zamijeniti bespilotne letjelice. To možda neće biti tokom sljedećih nekoliko godina, no dugotrajno i s daljnjim napretkom tehnologijom i promjenom regulative, bespilotne letjelice trebale bi postati dostavljači koji će nam donositi sve, od poštanskih paketa do pizza. To je samo jedan od načina na koje će se dronovi koristiti u budućnosti, a ekipa iz Googlea (čiji odjel Wing u SAD-u testira dostavne dronove) pokrenula je projekt s ciljem korištenja bespilotnih letjelica u – gašenju požara.

Tako je nedavno otkriveno da je američka kompanija, odnosno njen odjel koji se bavi istraživanjem klime i energije, zatražila od Federalne zrakoplovne administracije dozvolu za testiranje vatrogasnih dronova. Dozvola je zatražena za testiranje na privatnom posjedu u Firebaughu u Kaliforniji, korištenjem bespilotne letjelice HSE-UAV M8A Pro. Ta vrsta drona već se koristi za špricanje hemikalija i pesticida po usjevima tako da se njeni spremnici, umjesto hemikalijama, mogu napuniti vodom koja bi se ispuštala iznad opožarenog područja.

Naravno, te su informacije odmah pokrenule lavinu glasina o Googleovom projektu vatrogasnih dronova, no nažalost na takve ćemo letjelice ipak morati pričekati još neko vrijeme. Naime, iz Googlea kažu kako su se planovi promijenili te je taj projekt na čekanju, odnosno u ovom trenutku ipak neće krenuti s testiranjima.

S obzirom na to da su posljednjih godina požari opustošili brojne zemlje – od Australije do SAD-a, a velikih problema s vatrenim stihijama imali smo i na Jadranu, jasno je koliko bi dodatna pomoć iz zraka dobro došla. Npr. dronovi koji bi bili postavljeni na nekakvim strateškim mjestima mogli bi, pogotovo na nepristupačnim mjestima, reagirati brže od vatrogasaca i krenuti s brzim gašenjem požara. Naravno, bespilotne letjelice kakve se danas koriste imaju velika ograničenja – ne mogu nositi puno tereta/vode te je vrijeme zadržavanja u zraku kratko, no s daljnjim napretkom tehnologije očekujemo i veći doseg i nosivost, što će itekako pomoći da jednom dronovi postanu učinkovit vatrogasni alat. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,