Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

FBI-jev forenzičar nazvao Apple kretenima i zlim genijima

Već neko vrijeme je poznato da odnos FBI-ja i Apple-a nije baš najbolji. Otkad je Apple odbio da otključa iPhone nakon pucnjave u San Bernardinu, nastao je konflikt oko enkripcije između tehnoloških kompanija i sprovoditelja zakona.

Za policijske službenike, jaka enkripcija bez “backdoor” tajnog pristupa je težak udarac, dok je to za kriminalce jako povoljno. Za tehnološke kompanije i advokate koji se bore za enkripciju, jaka enkripcija automatski isključuje postojanje tajnog pristupa za policijske službenike, te je jaka enkripcija jedini način da se spriječi krađa korisničkih podataka.

Kako god, Apple-ovi napori da održi svoje uređaje što je sigurnijim moguće malo su zasmetali FBI-ju. Naime, na internacionalnoj konferenciji o cyber sigurnosti, forenzički ekspert Stephen Flatley je navodno nazvao Apple “kretenima” i “zlim genijima” zbog njihovih ulaganja u sigurnost svojih uređaja. Naime, Flatley se požalio na produženo vrijeme potrebno za pogađanje lozinke zbog Apple-ove promjene iteracije hash-ova sa 10.000 na 10.000.000. Rezultat toga je smanjenje brzine isprobavanja lozinki sa 45 lozinki po sekundi na jednu lozinku svakih 18 sekundi pri korištenju “brute force” metode, odnosno metode isprobavanja svih mogućih kombinacija za lozinku.

Osim toga, Flatley je također pohvalio izraelsku kompaniju Cellebrite koja razvija profukte za forenzičko hakovanje za policiju. Naime, on je naveo da, “ukoliko vi (Cellebrite) imate još jednog zlog genija, možda možemo izaći na taj front”. (bgr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,