Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU pokrenula istragu protiv platforme X

Preuzmite sliku

Elon Musk i njegova platforma X (bivši Twitter), našli su se na radaru Europske unije.

Naime, nakon što je započeo sukob između Hamasa i Izraela, platformu X preplavili su različiti sadržaji – od snimki, fotografija, linkova i informacija – koji su bili sumnjivog izvora i istinitosti. Nakon što je povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton od platforme X zatražio da se sporni sadržaj detektira i ukloni, pozivajući se na Akt o digitalnim uslugama, iz X-a su odgovorili kako su uklonili stotine profila i hiljade sadržaja.  No, to očito nije bilo dovoljno za EU. Kako su priopćili iz Europske komisije, platformi X uputili su službeni zahtjev za informacijama u skladu s odredbama Akta o digitalnim uslugama. Zahtjev se temelji na tvrdnjama koje su službe Komisije primile o navodnom širenju nezakonitog sadržaja i dezinformacija, posebno o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja te govora mržnje. Zahtjev se odnosi i na usklađenost s drugim odredbama Akta o digitalnim uslugama.

Kako pojašnjavaju iz EK, budući da X spada u velike internetske platforme, od kraja augusta 2023. mora poštovati sve odredbe Akta o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog sadržaja, dezinformacija, rodno uvjetovanog nasilja, kao i sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, prava djeteta, javne sigurnosti i mentalne dobrobiti. U ovom konkretnom slučaju, službe Komisije istražuju usklađenost X-a s Aktom o digitalnim uslugama, između ostalog i vezano za njegov pristup i prakse kod prijava nezakonitog sadržaja, rješavanja pritužbi, procjene rizika i mjera za ublažavanje utvrđenih rizika. Službe Komisije ovlaštene su zatražiti dodatne informacije od platforme X kako bi provjerile ispravnu provedbu zakona.

Platforma X zatražene informacije službama Komisije mora dostaviti do 18. oktobra 2023. za pitanja povezana s aktivacijom i funkcioniranjem X-ova protokola za odgovor na krizu, a o ostalim pitanjima do 31. oktobra 2023. Na temelju odgovora platforme X Komisija će odrediti iduće korake. To bi moglo uključivati i službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

Na zahtjev za pružanjem informacija – u skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama – Komisija može izreći novčane kazne u slučaju odgovora koji bi sadržavali netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije. Ako X ne odgovori, Komisija može informacije zatražiti formalnom odlukom. U tom bi slučaju izostanak odgovora u naznačenom roku mogao dovesti do izricanja sankcija.

Podsjetimo, Akt o digitalnim uslugama predviđa i drakonske kazne za kršenje njegovih odredbi. Tako je predviđena kazna od do čak šest posto svjetskog prometa internetskih platformi, što bi u slučaju platforme X bio pozamašan iznos, prenosi zimo.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,