Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Deset svakodnevnih stvari koje pametni telefoni prije 10 godina nisu mogli da urade

Koliko su pametni telefoni zaista napredovali tokom protekle decenije najbolje se može vidjeti kada se uporede današnji modeli sa onim što su njihovi “preci” bili u stanju da urade 2010. godine

Napredak pametnih telefona i mobilne tehnologije kreće se zaista velikom brzinom, pa je prije deceniju ili dvije malo ko mogao da pomisli da će uređaji za telefonirnje i slanje SMS poruka, danas biti jači, brži i bolji od mnogih kućnih i laptop računara.

Sajt Digital Trends napravio je listu od 10 stvari koje su danas sasvim uobičajne, a za koje prije 10 godina nismo ni znali.

1. Plaćanje

Za plaćanje računa u radnjama danas je dovoljno samo aktivirati aplikaciju na telefonu i prisloniti ga na POS terminal i račun je plaćen. Zahvaljujući podršci za beskontaktno plaćanje i servisima kao što su Apple Pay i Google Pay, telefon je zaista postao naš digitalni novčanik.

2. Prevođenje

Aplikacija Google Translate za Android dostupna je još od 2010. godine, ali se danas prilično razlikuje u odnosu početak prošle decenije. Google Translate je danas u stanju da prevodi rečenice u realnom vremenu. Takođe, dostupne su i aplikacije koje prevode tekst koji gledate i čitate kroz kameru telefona.

3. Kamere

Razlike između fotografija snimljenih telefonom prije 10 godina i danas gotovo su nevjerovatne. Neki današnji telefoni imaju i po četiri ili pet zadnjih kamera i optički zum, a po kvalitetu fotografija ne zaostaju mnogo za profesionalnim fotoaparatima. Također, omogućavaju snimanje fotografija sa mnogo boljim fokusom i zamućenom pozadinom, što se najčešće koristi za fotografisanje portreta.

4. Prijevoz

Danas je potpuno uobičajeno putem aplikacije pozvati taksi, Uber ili neki sličan servis za prijevoz, dok smo prije samo desetak godina prijevoz pozivali isključivo telefonskim pozivom ili mahanjem na ulici. Tada nije bilo moguće ni pratiti kretanje vozila na mapi grada, što je danas potpuno normalno, pa možemo da znamo kada nam tačno vozilo (ili hrana preko nekog od servisa za dostavu) stiže.

5. Bežično punjenje

Danas je dovoljno, bez ikakvog kabla, postaviti telefon na posebnu podlogu i punjenje baterije počinje. To nam prije jedne decenije nije bilo dostupno.

6. Komplikovane naredbe

Zahvaljujući napretku vještačke inteligencije i pojavi glasovnih asistenata, telefoni i glasovni asistenti danas mogu da izvršavaju sve kompleksnije naredbe. Tako, glasovnom komandom može da se podesi alarm, pošalje poruka, ali i telefon vlasnika može da obavijesti o vremenskim prilikama, prijevozu i da mu pruži brojne slične informacije. Također, sa telefonima danas mogu da se vode razgovori koji postaju sve sličniji razgovorima sa ljudima, jer oni shvataju kontekst razgovora pa glasovnim asistentima ne morate stalno da se obraćate, pošto oni znaju kada sa njima razgovarate.

7. Pametni uređaji

Sve je više pametnih uređaja u našim kućama i stanovima – od zvučnika i sijalica, do frižidera, pa čak i brava. I svim tim uređajima može da se upravlja putem telefona, putem posebnih aplikacija ili glasom, bez potrebe za ustajanjem da biste npr. upalili svjetlo, pojačali grijanje ili klimu, sve iz udobnosti kauča ili sa udaljenog mjesta, dok još nisto stigli kući kako bi stan bio zagrijan/ohlađen kad stignemo.

8. Rezervisanje

Opcija koju je Google predstavio prošle godine, ali koja još uvek nije masovno zaživjela, je mogućnost rezervacije ručka, večere ili neke druge usluge jednostavnom glasovnom naredbom. Kada Assistantu kažete da vam rezerviše sto u restoranu, on će vas pitati za datum i vrijeme kada biste željeli da jedete, pa će sve ostalo obaviti sam. Ako je to potrebno, moguće je i da će sam pozvati restoran i razgovarati sa osobljem.

9. Igranje

Hardverski, najjači današnji modeli pametnih telefona su prave “zvijeri” na kojima mogu da se igraju videoigre u kojima smo ranije mogli da uživamo samo na snažnim kompjuterima. U budućnosti čak ni sam hardver neće biti toliko važan, pošto će sa dolaskom streaming servisa, čak i najzahtijevnije igre moći da se igraju na slabijim telefonima.

10. 4K

Na telefonima već surfujemo internetom velikim brzinama. Ali, sa dolaskom 5G mreža te brzine će biti još veće, a brži internet nam, između ostalog, omogućava uživanje u 4K video sadržaju čiji streaming, prije jedne decenije nikako ne bi bio moguć. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje