Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cook otkrio šta bi mogao biti sljedeći veliki Appleov projekt

Preuzmite sliku

I dok Apple ne govori direktno o projektima na kojima radi, čini se da bi prema interesu koji Tim Cook ima za ovo područje, Apple mogao predstaviti vlastiti AR uređaj.

Činilo se kako bi pametan automobil mogao biti sljedeća velika stvar iz Applea, ali prema izjavama njihovog šefa Tima Cooka, puno logičnijim se čini neki uređaj za proširenu stvarnost. Cook je naime u intervjuu za ABC pričao o virtualnoj i proširenoj stvarnosti i rekao kako se u oba područja događaju zanimljive stvari. No, naglasio je i da ga puno više uzbuđuje proširena od virtualne stvarnosti.

Mislim da je proširena stvarnost daleko veća od virtualne – rekao je Cook.

Ovdje se radi o digitalnoj slici koju vidimo uz onu stvarnu pomoću raznih uređaja, a jedno od najinteresantnijih rješenja predstavio je Microsoft svojim Hololens uređajem. Cooku je upravo to glavna prednost i naglašava da proširena stvarnost daje priliku da sjedimo i budemo prisutni ili razgovaramo, ali i da svi vidimo druge stvari, pa možda i osobe, koje nisu fizički oko nas.

Na kraju krajeva, bi moglo biti da je prednost proširene stvarnosti nad virtualnom u tome što nas manje uvlači u sebe – kaže Cook. Objasnio je kako virtualna stvarnost zatvara ljude unutar iskustva koje može biti fantastično, ali dugoročno vjerovatno ima manji komercijalni interes. Cook misli i da će manje ljudi biti zainteresirano za tako nešto.

Ovo i nije prvi put da progovara o proširenoj stvarnosti, a u Appleu navodno cijeli tim radi na prototipu uređaja. Cook je nedavno također rekao i da u industriji postoji tendencija da se sve naziva ‘sljedećom velikom platformom‘, ali i da misli da AR (proširena stvarnost) može biti ogromna. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,