Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žele-kokteli od voća, želatine i omiljenog pića gotovi su za čas

Preuzmite sliku

Jello shots ili shootere od želea vrlo je lako napraviti, još lakše popiti ili pojesti, a na zabavi ćete njima oduševiti goste. Mogu se raditi sa svim alkoholnim pićima

Ko ne bi htio probati bloody mary u obliku želea poslužen u stabljici celera ili mini lubenice od limete i crvene želatine. Jello shots ili shootere od želea vrlo je lako napraviti, još lakše popiti ili pojesti, a na zabavi ćete njima oduševiti goste.

  • zele-kokteli-od-voca2
  • Ovi pitki deserti mogu se raditi sa svim alkoholnim pićima, a najčešće su to tequila, vino, gin, likeri, vermut, votka ili curacao, a dodati se može i voće poput malina, jagoda, borovnica i sl. No ne koristite ananas, kivi ili egzotičnu papaju jer sadrže enzime zbog kojih se želatina neće zgusnuti.

    Za topljenje želatine može poslužiti vruća voda ili sok, a ovisno o jačini alkohola i ukusu, odmjerite količinu soka. Za žestoka pića u pravilu je omjer 1:3, dok se za likere s manjim postotkom alkohola može raditi i s omjerom pola-pola. Pripremite ih sa želatinom u prahu ili onom u listićima.

    U jednoj vrećici obično ima deset grama želatine u prahu, a to odgovara šest listića želatine koji su dovoljni za pola litre tekućine. Koristite li listove želatine, potrebno ih je prvo namočiti u hladnoj vodi pa tek onda rastopiti u kipućoj, dok se želatina u prahu odmah stavlja u vruću vodu.

    Želeom napunite voće poput limete, limuna ili narandže, pa kad se učvrsti, narežite ga na kriške. Namastite kalupe za muffine. U loncu skuhajte sok, gazirano piće i slatko vrhnje sa želatinom. Maknite s vatre pa pustite da se malo ohladi i dodajte alkoholno piće po želji, poput votke ili gina. Zamrznite u kalupima pa ukrasite tučenim vrhnjem i šarenim mrvicama za torte.

    Žele-shooteri od vina

    Sastojci: 120 ml crnog vina, 90 g želatine s okusom limuna, 90 g želatine s okusom narandže, 460 ml vrele vode, nasjeckano voće prema želji

    Priprema: Pomiješajte želatinu s vrućom vodom i miješajte dok se ne otopi. Dodajte vino i nasjeckano voće. Ulijte tekućinu u posudice, stavite komade voća i ostavite u zamrzivaču dok se ne stisne.

    Jestiva remek-djela od limete

    Sastojci: 10 limeta, 20 g želatine u prahu + crvena jestiva boja, šoljica vrele vode, šoljica votke, po želji: komadići čokolade

    Priprema: Narežite limete na polovine po dužini. Nožem odstranite pulpu tako da ostane samo korica. Vrelu vodu pomiješajte sa želatinom. Možete kupiti i želatinu s okusom. Dodajte malo crvene boje i miješajte dok se želatina ne otopi.
    Dodajte hladnu votku pa ulijte u izdubljene polovine limete. Ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata. Nakon toga pažljivo prepolovite još jednom oštrim nožem. Ako želite, u želatinu možete zabiti mrvice čokolade kako bi izgledale poput koštica.

  • zele-kokteli-od-voca3
  • Zvjezdice od jagoda

    Sastojci: 90 g želatine u prahu, ekstrakt jagode, 2/3 šoljice vrele vode, 2/3 šoljice votke s voćnim okusom

    Priprema: Skuhajte vodu pa dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte votku i ekstrakt jagode. Ako ne koristite voćnu votku crvene boje, dodajte i malo jestive boje. Ulijte u silikonske kalupe u obliku zvjezdica. Ostavite u zamrzivaču četiri sata.

    Kandirane višnje ili trešnje obojite bojom za hranu i stavite u želatinu prije nego što se stisne, a shootere od vina ili žestokog alkoholnog pića ukrasite šarenim ili čokoladnim mrvicama. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,