Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za ljubitelje kafe: Napravite Rikota tortu

Preuzmite sliku

Ukusan desert sa kafom…

Ova ukusna torta se priprema vrlo brzo, ne peče se i idealan je desert za ljubitelje kafe i čokolade.

Za tijesto:     

šećer u prahu

200 g kakao keksa

4 kašike mlijeka

50 g maslaca

Za krem:     

250 ml slatke pavlake

50 g bijele čokolade

2 kašike instant kafe

50 g mliječne čokolade

250 g svježeg rikota sira

200 g kisele pavlake

120 g šećera u prahu

10 g želatina

Za dekorisanje:     

zrna kafe

Priprema:

Kalup za tortu pospite šećerom i pokrijte dno papirom za pečenje. Keksiće potopite u mlijeko. Dodajte omekšani maslac i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Pokrijte donji dio modle masom od keksa.

Umutite 50 ml pavlake i stavite bijelu istopljenu čokoladu. Posebno umutite 50 ml pavlake i stavite u nju kafu i mliječnu čokoladu.

Pomiješajte kiselu pavlaku, šećer i preostalu slatku pavlaku. Želatin prelijte sa 80 ml hladne vode i ostaviti da stoji 5 minuta. Zatim je zagrijte skoro do ključanja. Dobro promiješajte. Krem podijelite na dva dijela. Pomiješajte polovinu krema sa rastopljenom bijelom čokoladom, a drugu polovinu sa mliječnom čokoladom i kafom.

Preko keksa sipajte svijetli i tamni krem i sve izmiješajte viljuškom. Stavite kolač u frižider na 4 sata. Zatim uklonite kalup i ukrasite strane kolača zrnima kafe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,