Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uvijek spremno tijesto: Za najbolja peciva, pizze, krofne…

Preuzmite sliku

Popularno

Ako volite da jedete peciva, onda je najbolje rješenje da u frižideru uvijek imate spremno tijesto.

Mnoge domaćice izbjegavaju da se upušataju u pripremu tijesta, ali ovaj recept će vas oduševiti. Predlažemo vam da umijesite ludo tijesto koje može da stoji i do nedjelju dana u frižideru, samo je bitno da stoji u kesi. Može da se desi da tijesto toliko naraste i da krene da izvire iz kese, pa ga u tom trenutku prepolovite i jedan dio prebacite u drugu kesu.

Ako vam se u bilo kom trenutku prijedu kiflice, uštipci, pizza, krofne… dovoljno je da otvorite vrata frižidera i da nauljenim rukama uzmete tijesta koliko vam je potrebno. Kada budete koristili tijesto samo ga ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi i razvucite na pobrašnjenoj površini.

Priprema:

U posudu sipajte toplo mlijeko (500 ml), pa dodajte kvasac (42 g) i šećer (1 ravnu kašiku) i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim pokrijte i ostavite 10 minuta da se aktvira.

U drugoj posudi pomiješajte prosijano brašno (oko 1 kg, možda malo više), prašak za pecivo (1/2 kašičice) i so (1 kašičica), pa sipajte ulje (50 ml) i jogurt (200 ml), a onda dodajte 2 jajeta. Sjedinite smjesu, pa dodajte aktivirani kvasac i umijesite tijesto. Nauljite ga, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Možete odmah da ga koristite, a možete i da ga čuvate u frižideru. Ako se odlučite za opciju da ga čuvate u frižideru obavezno ga stavite u kesu koju ćete zatvoriti. (Stvar ukusa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,