Punjenje jaja za uskršnje praznike može biti privlačnije upotrebom raznovrsnih – manje ili više tradicionalnih – dodataka.
Punjena jaja mogu biti poslužena ne samo za vrijeme Uskrsa, jer su tako ukusna i jednostavna za pripremu, da se mogu poslužiti u raznim prilikama. Kako ćemo napuniti jaja u potpunosti zavisi od našeg ukusa. Možemo ih pripremiti da budu začinjena, sa ribom, povrćem, gljivama…
Punjena jaja servirana na ovaj način su ukusni zalogaj za svaku priliku, prenosi Ženski magazin.
U nastavku vam otkrivamo 10 recepata za punjena jaja.
Jaja punjena gorgonzolom
4 kuhana jajeta
40-50 g gorgonzole ili drugog sira
1 kašika mlijeka
so
peršun i sjeme nara za dekoraciju
Oljuštite jaja i onda ih prepolovite. Žumanjca stavite u posudu, dodajte gorgonzolu i ostale sastojke, začinite solju i ispasirajte viljuškom. Umjesto žumanjaca, napunite jaja nadjevom. Ukrasite peršunom i narom.
Jaja punjena haringom
4 kuhana jajeta
komad haringe (u salamuri, ulju ili pavlaci) so i biber
kašika majoneza ili pavlake
Hajde da oljuštimo jaja i izrežemo ih na pola. Izvadimo žumanjce u posudu, haringu sitno isjeckamo. Dodajte majonezu, začinite solju i biberom i promiješajte. Ovim nadjevom napunite bjelanca.
Jaja punjena cveklom
4 kuhana jajeta
mala kuhana cvekla
1 kašičice hrena (možda malo više, po vašem ukusu)
so i biber
Jaja se ljušte i isijeku na pola. Kuhanu cveklu izrendajte. Dodajte hren. U posudu stavite žumanjca i pomiješajte sa cveklom i hrenom. Miješajte i začinite solju i biberom. Umjesto žumanjaca, stavljamo pripremljeni nadjev.
Jaja punjena rotkvicama
4 kuhana jajeta
nekoliko rotkvica
peršun
kašika majoneze
so, biber
Jaja skuhajte i oljuštite. Isijecite na pola. Rotkvicu isjeckajte na kockice, dodajte sjeckani peršun, kuhana žumanjca i dodajte majonezu. Sve sastojke sjedinite i napunite jaja i ukrasite peršunom.
Jaja punjena pastom od skuše i kavijarom
6 jaja
skuša dimljena vruća
150 g krem sira
100 g pavlake
3 kašičice hrena
limunov sok
so
biber
kavijar
Skuhajte jaja i ostaviti da se ohlade. Skinite sa skuše kožicu. Nakon uklanjanja kostiju, kombinujte je sa sirom, kremom i hrenom. Začinite po ukusu solju, biberom i limunovim sokom. Odrežite jaja na pola. Na svako jaje stavite pastu od skuše. Ukrasite kavijarom i preostalom nadjevom.
Jaja punjena avokadom
8 jaja
avokado
2 kašike kravljeg sira
krem sir
1/2 limunovog soka
2 kašike crvene paprike
vlasac
šaka rukole
8 kriški dimljenog lososa
so
biber
Skuhati jaja i ohladiti. Izrežite na pola, uklonite žumanjce. Prerežite avokado na pola, zgnječite pulpu i pomiješajte sa žumanjcima. Dodajte sir i so, papriku i sok od limuna po ukusu. Masu stavite u konditorski špric i napunite jaja. Ukrasite ih crvenom paprikom. Rasporedite jaja, dekorativno i ukrasite ih vlascem i odmah ih poslužite.
Jaja punjena maslacem i kurkumom
6 jaja
kašika mekog maslaca
kašika majoneze
1/4 kašičice kurkume
so
biber
slatka paprika
Skuhajte jaja. Ohladite, oljuštite i izrežite na pola. Izvadite žumanjca i zgnječite ih viljuškom, a zatim dodajte maslac. Miješajte sa majonezom i kurkumom. Začinite po ukusu.
Jaja punjena pečurkama
6 jaja
3 velike gljive
1/2 glavice crnog luka
kašika ulja
4 kašike majonezea
kašika pavlake
kašika hrena
so
biber
vlasac
Kuhana jaja ohladite, oljuštite i isijecite na pola. Uklonite žumanjca i zgnječite ih viljuškom. Očistite gljive i fino ih izrežite. Gljive i luk pržiti na ulju. Miješati sa pola majoneze i pavlake. Dodati so i biber. Pospite vlascem.
Jaja punjena šunkom
6 kuhanih jaja
50 g kuhane šunke
kašika mekog maslaca
kašika majoneze
2 kašike sjeckanog vlasca
so
biber
Oljuštiti jaja, isijecite i izvadite žumanjce. Sjeckanu šunku, žumanjce i majonezu pomiješati i dodati luk. Dodajte so i biber. Napunite jaja ukusnim nadjevom.
Jaja punjena kozjim sirom
6 jaja
200 g kozjeg sira
kašičica pavlake
2 kašike sjeckanog vlasca
2 kašike sjeckane crvene paprike
so i biber
Isjeći jaja. Izvadite žumanjca iz njih. Pomiješajte kozji sir sa žumanjcima, pavlakom, vlascem i paprikom. Začinite i dodajte so i biber. Napunite jaja. (Tuzlanski.ba)