Petak, 26. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ukusni zalogaji za svaku priliku: Punjena jaja na deset načina (FOTO)

Popularno

Punjenje jaja za uskršnje praznike može biti privlačnije upotrebom raznovrsnih – manje ili više tradicionalnih – dodataka.

Punjena jaja mogu biti poslužena ne samo za vrijeme Uskrsa, jer su tako ukusna i jednostavna za pripremu, da se mogu poslužiti u raznim prilikama. Kako ćemo napuniti jaja u potpunosti zavisi od našeg ukusa. Možemo ih pripremiti da budu začinjena, sa ribom, povrćem, gljivama…

Punjena jaja servirana na ovaj način su ukusni zalogaj za svaku priliku, prenosi Ženski magazin.

U nastavku vam otkrivamo 10 recepata za punjena jaja.

Jaja punjena gorgonzolom

  • 4 kuhana jajeta

    40-50 g gorgonzole ili drugog sira

    1 kašika mlijeka

    so

    peršun i sjeme nara za dekoraciju

    Oljuštite jaja i onda ih prepolovite. Žumanjca stavite u posudu, dodajte gorgonzolu i ostale sastojke, začinite solju i ispasirajte viljuškom. Umjesto žumanjaca, napunite jaja nadjevom. Ukrasite peršunom i narom.

    Jaja punjena haringom

  • 4 kuhana jajeta

    komad haringe (u salamuri, ulju ili pavlaci) so i biber

    kašika majoneza ili pavlake

    Hajde da oljuštimo jaja i izrežemo ih na pola. Izvadimo žumanjce u posudu, haringu sitno isjeckamo. Dodajte majonezu, začinite solju i biberom i promiješajte. Ovim nadjevom napunite bjelanca.

    Jaja punjena cveklom

  • 4 kuhana jajeta

    mala kuhana cvekla

    1 kašičice hrena (možda malo više, po vašem ukusu)

    so i biber

    Jaja se ljušte i isijeku na pola. Kuhanu cveklu izrendajte. Dodajte hren. U posudu stavite žumanjca i pomiješajte sa cveklom i hrenom. Miješajte i začinite solju i biberom. Umjesto žumanjaca, stavljamo pripremljeni nadjev.

    Jaja punjena rotkvicama

  • 4 kuhana jajeta

    nekoliko rotkvica

    peršun

    kašika majoneze

    so, biber

    Jaja skuhajte i oljuštite. Isijecite na pola. Rotkvicu isjeckajte na kockice, dodajte sjeckani peršun, kuhana žumanjca i dodajte majonezu. Sve sastojke sjedinite i napunite jaja i ukrasite peršunom.

    Jaja punjena pastom od skuše i kavijarom

  • 6 jaja

    skuša dimljena vruća

    150 g krem sira

    100 g pavlake

    3 kašičice hrena

    limunov sok

    so

    biber

    kavijar

    Skuhajte jaja i ostaviti da se ohlade. Skinite sa skuše kožicu. Nakon uklanjanja kostiju, kombinujte je sa sirom, kremom i hrenom. Začinite po ukusu solju, biberom i limunovim sokom. Odrežite jaja na pola. Na svako jaje stavite pastu od skuše. Ukrasite kavijarom i preostalom nadjevom.

    Jaja punjena avokadom

  • 8 jaja

    avokado

    2 kašike kravljeg sira

    krem sir

    1/2 limunovog soka

    2 kašike crvene paprike

    vlasac

    šaka rukole

    8 kriški dimljenog lososa

    so

    biber

    Skuhati jaja i ohladiti. Izrežite na pola, uklonite žumanjce. Prerežite avokado na pola, zgnječite pulpu i pomiješajte sa žumanjcima. Dodajte sir i so, papriku i sok od limuna po ukusu. Masu stavite u konditorski špric i napunite jaja. Ukrasite ih crvenom paprikom. Rasporedite jaja, dekorativno i ukrasite ih vlascem i odmah ih poslužite.

    Jaja punjena maslacem i kurkumom

  • 6 jaja

    kašika mekog maslaca

    kašika majoneze

    1/4 kašičice kurkume

    so

    biber

    slatka paprika

    Skuhajte jaja. Ohladite, oljuštite i izrežite na pola. Izvadite žumanjca i zgnječite ih viljuškom, a zatim dodajte maslac. Miješajte sa majonezom i kurkumom. Začinite po ukusu.

    Jaja punjena pečurkama

  • 6 jaja

    3 velike gljive

    1/2 glavice crnog luka

    kašika ulja

    4 kašike majonezea

    kašika pavlake

    kašika hrena

    so

    biber

    vlasac

    Kuhana jaja ohladite, oljuštite i isijecite na pola. Uklonite žumanjca i zgnječite ih viljuškom. Očistite gljive i fino ih izrežite. Gljive i luk pržiti na ulju. Miješati sa pola majoneze i pavlake. Dodati so i biber. Pospite vlascem.

    Jaja punjena šunkom

  • 6 kuhanih jaja

    50 g kuhane šunke

    kašika mekog maslaca

    kašika majoneze

    2 kašike sjeckanog vlasca

    so

    biber

    Oljuštiti jaja, isijecite i izvadite žumanjce. Sjeckanu šunku, žumanjce i majonezu pomiješati i dodati luk. Dodajte so i biber. Napunite jaja ukusnim nadjevom.

    Jaja punjena kozjim sirom

  • 6 jaja

    200 g kozjeg sira

    kašičica pavlake

    2 kašike sjeckanog vlasca

    2 kašike sjeckane crvene paprike

    so i biber

    Isjeći jaja. Izvadite žumanjca iz njih. Pomiješajte kozji sir sa žumanjcima, pavlakom, vlascem i paprikom. Začinite i dodajte so i biber. Napunite jaja.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,