Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska mliječna halva: Ekonomičan i jednostavan, a ukusan desert za iftar

Preuzmite sliku

Popularno

Potrebni su vam jednostavni i jeftini sastojci, koje obično imate kod kuće, jako malo posla oko pripreme a ipak, dobit ćete savršen desert za iftar.

Süt Helvasi je turski desert napravljen od sastojaka kao što su mlijeko, brašno i šećer. Tajna je u tome da se zapeče u rerni pa tako razvije onaj tipični miris i ima okus karamele, piše Hanuma Kocht.

Sastojci za 4 srednje ili 6 manjih posuda za desert

1 litar mlijeka na sobnoj temp.

150 g šećera

malo vanilije

malo limunove korice

120 g maslaca

100 g brašna

1 žumance (opcionalno)

Priprema

Pomiješajte mlijeko, šećer, vaniliju i limunovu koricu i ostavite sa strane. U većoj šerpi otopite maslac pa umiješajte brašno. Miješajte na srednjoj vatri (st. 6-7 od 9) dok brašno postane malkice tamnije i dok ne izgubi onaj tipični okus brašna.

Dodajte miks mlijeka i šećera, neprestano miješajući pjenjačom. Dodajte i žumance. Miješajte dok se ne stvori kremasti puding. Puding odmah ulijte u vatrostalne posude i pričekajte 10-15 minuta dok se na površini ne stvori kožica. Ovo je važno!

Posude stavite na pleh i napunite ga vrelom vodom, tako da ih do pola prekriva. Stavite ga u rernu na 200 stepeni gornji grijači ili srednja gril/roštilj funkcija ca. 3-5 min. Puding treba samo malo da zagori na površini. Tako dobija tipičan ukus karamela. Zato ga imajte na oku jer brzo može da zagori.

Nakon rerne, ostavite deserte na sobnoj temp. pa u frižideru da se potpuno ohlade. Čuvajte ih dobro pokrivene u frižideru. Tu mogu stajati 3 dana.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,