Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik s hladnim pivom za najhrskaviju pohovanu ribu ili piletinu

Preuzmite sliku

Popularno

U dobijenu smjesu ubacite komade ribe ili piletine koje ste prethodno dobro posušili te lagano obavili s nešto rižinog brašna.

Želite li ispohovati hrskav komad ribe ili piletine, poslužite se tijestom na bazi hladnog piva. Chef John s YouTube kanala Food Wishes obožava pečene komade koji ostaju hrskavi i desetak minuta nakon što ih izvadite iz dubokog ulja.

Razvio je recept koji savršeno obavija ribu ili meso te daje sočan i hrskav rezultat. No da bi uspio meso se mora prvo u potpunosti odlediti, posušiti sva tekućina, te umočiti u rižino brašno, prenosi punkufer.hr.

Sastojci za smjesu za pohovanje:

130 g glatkog brašna
1,5 čajne kašike praška za pecivo
½ čajne kašike soli
2 kašike rižinog brašna
220 ml lager piva

Priprema:

1. Smiješajte prvo sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i sol, pa polako dodajte pivo. Svi sastojci moraju biti hladni.

2. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete smjesu kao nalik za palačinke. Ako želite deblji omotač tijesta oko ribe ili piletine, smjesa bi trebala biti nešto gušća.

3. U dobivenu smjesu ubacite komade ribe ili piletine koje ste prethodno dobro posušili te lagano obavili s nešto rižinog brašna. Meso će biti hrskavije ako koristite manje komade za pohovanje.

4. Stavite pržiti u duboko ulje zagrijano na 190 Celzijevih stepeni tri do četiri minute dok se komadi ne ispeku, a površina ne dobije zlatnosmeđu boju.

5. Izvadite pohance iz ulja, stavite na papir za upijanje viška masnoće pa poslužite uz umak po želji i sezonsku salatu.

U videu Food Wishesa pogledajte kako chef John priprema pohovanu hrskavu ribu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje