Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sultan kebab, tijesto punjeno mesom i povrćem

Preuzmite sliku

Popularno

Ovaj recept možemo nazvat recept orijentalno, bucmastog sultana spakovanog u jufci.

Ove loptice su punjene dobrim i zdravim sastojcima i lijepo su šarene. Potrebno vam je malo vremena za rezanje povrća ali sve ostalo će vam ići od ruke.

Sastojci za fil za 4 velika kebaba:

500 g piletine

2 glavice crvenog luka

2 mrkve

3 crvene paprike

1 tikvica

2 kaškice paste od bijelog luka ili 2-3 čehne bijelog luka

150 g graška (odmrznut ili iz konzerve)

1 vrhom puna kašika koncentrata od paradajza

1 kocka pilećeg temeljca

150-200 g turskog bijelog sira ili feta sira

8 listova jufke za pite ili štrudle

Bešamel umak:

40 g maslaca

25 g brašna

250 ml mlijeka

prstohvat muškatnog oraščića

so, biber

Za posipanje i premazivanje:

50 ml maslinovog ulja

60 g naribane ili nasjeckane mozzarelle

60 g naribanog emmentalera

Priprema:

U prvom koraku meso i povrće izrežite na sitne kockice. U jednoj tavi zagrijte dosta maslinovog ulja i popržite prvo meso. Zatim ga izvadite pa pržite povrće ovim redoslijedom: luk, mrkva, paprika, tikvice.

Dodajte koncentrat paradajza, pastu od bijelog luka (ili sitno nasjeckane čehne) i kocku temeljca.

Nakon što ste povrće dinstali oko 5 min i vratili meso unutra, stavite poklopac na tavu, smanjite vatru i dinstajte sve skupa 5-10 min dok povrće ne omekša.

Negdje pred kraj dodajte i grašak. Njemu je potrebno oko 5 min da se skuha. So i biber dodajem samo po potrebi jer je kocka temeljca inače dovoljno slana.

Pripremite jedan veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom.

Pripremite i jednu zdjelu. Stavite 2 lista u zdjelu tako da se u sredini preklapaju. Napunite ih do pola sa filom. Zatim dodajte malo turskog sira pa još fila skoro do vrha. Listove zatvorite.

Zdjelu preokrenite i stavite kebabe na pleh. Kad ste napravili 4 kebaba (od ukupno 8 listova jufke), pripremite bešamel umak.

U loncu rastopite maslac i sačekajte da dobije malo boje (pazite da vam ne zagori). Dodajte brašno, dinstajte kratko pa uz stalno miješanje dodajite mlijeko. Na početku ćete imati dosta grudvica u umaku ali samo nastavite da miješate i sve će se lijepo izjednačiti. Začinite muškatnim oraščićem, solju i biberom.

Kebabe obilato premažite bešamel umakom i pospite mozzarellom i emmentalerom.

Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni gornji/donji grijači 25-30 min dok ne poprime lijepu boju i postanu hrskavi. (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,