Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spremite ukrasne novogodišnje keksiće

Preuzmite sliku

Vrijeme je za neke paznične mirise kojima ćete okupiti svoje najmilije, a vi uživati u njihovom spremanju i dekorisanju.

 Sastojci:

– 500 g glatkog brašna

– prstohvat soli

– ½ praška za pecivo

– ½ kašičice sode bikarbone

– 1 kašičica cimeta

– ¼ kašičice oraščića

– ¼ kašičice mljevenog đumbira

– 150 g maslaca

– 180 smeđeg šećera

– 1 vanilin šećer

– 160 g meda

– 1 jaje

– 1 žumance

Za glazuru:

– 1 bjelance

– 200 g šećera u prahu

– ocijeđeni limunov sok

Priprema: 

Brašnu dodajte so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i đumbir. Maslac zagrijte da se otopi pa mu dodajte šećer, vanilin šećer i med.

U brašno umiješajte pripremljeni maslac, razmućeno jaje sa dodatnim žumancetom i zamijesite tijesto. Ostavite ga u frižideru 60 minuta.

Tijesto potom tanko razvite na pobrašnjenoj podlozi (papiru za pečenje). Uzmite zanimljive kalupe i njima oblikujte keksiće. Sve složite na pleh prekriven papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 11 minuta, do rumene boje.

Kad se keksići ohlade, ukrasite ih glazurom od umućenog bjelanceta, šećera u prahu i limunovog soka. (CDM)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,