Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočna i neodoljiva: U samo nekoliko koraka napravite vašu baklavu sa čokoladom

Preuzmite sliku

Ljubitelji orijentalnih poslastica teško mogu da odluče šta više vole – tulumbe ili baklave.

Ako volite hrskave kolače, a uz to i čokoladu, onda će baklava sa čokoladom, sjeckanim i mljevenim orasima biti pravi izbor za vas. Sočna je, divno miriše na vanilu i čokoladu i idealna je poslastica za ove prohladne jesenje dane.

Sastojci za baklavu: 500 gr kora za baklavu, 100 gr čokolade za kuhanje, 100 gr griza, 250 gr oraha,  250 gr margarina ili putera

Sastojci za preliv: 500 gr šećera, 400 ml vode, kesica vanilin šećera, sok od pola limuna

Priprema: Prvo napravite preliv: u šerpu sipajte vodu, vanilin šećer, kristal šećer i sok od limuna, pa kuhajte dok ne provri. Potom skinite posudu sa šporeta i ostavite preliv da se skroz ohladi. U zdjeli pomiješajte mljevene i sjeckane orahe, griz i izrenadnu čokoladu, pa sve dobro promiješajte kašikom. Namažite pleh uljem, stavite tri kore, pa sipajte malo nadjeva. Ređajte kore i nadjev dok sve ne utrošite.

Prije stavljanja u rernu oštrim nožem isjecite balkavu na komade, prelijte rastopljenim margarinom ili puterom i stavite da se peče 25 minuta na 200 stepeni. Kad gornja korica dobije žutu boju, baklava je gotova. Izvadite tepsiju iz rerne, vrelu prelijte hladnim sirupom i ostavite da baklava upije sirup. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,