Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sladoledna Snickers torta od zdravih sastojaka – da i to je moguće, a okus je fenomenalan…

Preuzmite sliku

Popularno

Predstavljamo sladolednu Snickers tortu prefinog okusa koja je pripremljena od zdravih sastojaka.

Ne radi se o šali, uživanje u Snickersu i sladoledu u isto vrijeme moguće je bez grižnje savjesti. MissZdrava donosi odličan recept za deliciju u koju su se mnogi zaljubili.

Poznata čokoladica s kikirikijem za mnoge je slaba tačka kad je riječ o uživanju u slatkišima. Uvijek je teško povući “ručnu kočnicu” kad se nađemo u posjedu Snickersa, ali dobra vijest je da postoji i zdrava verzija ovog slatkiša. Riječ je o sladolednoj Snickers torti koja se priprema od zdravih sastojaka i koja je fenomenalnog okusa.

“Ovu smo tortu osmislile na zahtjev jedne od naših čitateljica koja je željela zdraviju verziju svojeg omiljenog sladoleda – Snickersa. Rezultat je bio veličanstven, nadamo se da će se svi obožavatelji kikirikija i čokolade zaljubiti u ovu slasticu jednako strasno kao i mi” otkrile su za ovaj recept autorice knjige “Veganski sladoled”, Viripi Mikkonen i Tuulia Talvio.

  • Sastojci:

    Sladoled:

    -1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležanog u frižideru preko noći)

    -3 zrele banane

    -1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija

    -1 kašičica ekstrakta vanilije

    -šaka sirovog kikirikija

    -prstohvat morske soli

    Sloj s karamelom:

    -1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija

    -10 svježih hurmi, bez koštica

    4 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja

    -1/2 šolje (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka

    -1/2 kašičice ekstrakta vanilije -prstohvat morske soli

    -glazura od čokoladnog preljeva

    -grubo nasjeckani lješnjaci, za ukrašavanje

    Priprema:

    Obložite kalup za hljeb veličine 9×19 cm papirom za pečenje. Stavite sa strane. Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksajte dok ne bude glatko. Ulijte sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomiješajte kikiriki i sol pa pospite po sladoledu i stavite sa strane. Stavite sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksajte dok ne bude glatko. Po potrebi dodajte malo vode da dobijete konzistenciju glatkog karamel preljeva. Otprilike polovicu preljeva izlijte na sladoled. Ostatak sačuvajte sa strane. Stavite kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne. Izvadite sladoled iz kalupa i stavite ga na tanjir za posluživanje. Izlijte ostatak karamelnog preljeva na tortu, a na njega izlijte čokoladnu glazuru. Pospite grubo mljevenim lješnjacima. Pustite da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala), poslužite i uživajte! Ova količina je za šest osoba. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,