Predstavljamo sladolednu Snickers tortu prefinog okusa koja je pripremljena od zdravih sastojaka.
Ne radi se o šali, uživanje u Snickersu i sladoledu u isto vrijeme moguće je bez grižnje savjesti. MissZdrava donosi odličan recept za deliciju u koju su se mnogi zaljubili.
Poznata čokoladica s kikirikijem za mnoge je slaba tačka kad je riječ o uživanju u slatkišima. Uvijek je teško povući “ručnu kočnicu” kad se nađemo u posjedu Snickersa, ali dobra vijest je da postoji i zdrava verzija ovog slatkiša. Riječ je o sladolednoj Snickers torti koja se priprema od zdravih sastojaka i koja je fenomenalnog okusa.
“Ovu smo tortu osmislile na zahtjev jedne od naših čitateljica koja je željela zdraviju verziju svojeg omiljenog sladoleda – Snickersa. Rezultat je bio veličanstven, nadamo se da će se svi obožavatelji kikirikija i čokolade zaljubiti u ovu slasticu jednako strasno kao i mi” otkrile su za ovaj recept autorice knjige “Veganski sladoled”, Viripi Mikkonen i Tuulia Talvio.
Sastojci:
Sladoled:
-1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležanog u frižideru preko noći)
-3 zrele banane
-1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
-1 kašičica ekstrakta vanilije
-šaka sirovog kikirikija
-prstohvat morske soli
Sloj s karamelom:
-1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
-10 svježih hurmi, bez koštica
4 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja
-1/2 šolje (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
-1/2 kašičice ekstrakta vanilije -prstohvat morske soli
-glazura od čokoladnog preljeva
-grubo nasjeckani lješnjaci, za ukrašavanje
Priprema:
Obložite kalup za hljeb veličine 9×19 cm papirom za pečenje. Stavite sa strane. Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksajte dok ne bude glatko. Ulijte sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomiješajte kikiriki i sol pa pospite po sladoledu i stavite sa strane. Stavite sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksajte dok ne bude glatko. Po potrebi dodajte malo vode da dobijete konzistenciju glatkog karamel preljeva. Otprilike polovicu preljeva izlijte na sladoled. Ostatak sačuvajte sa strane. Stavite kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne. Izvadite sladoled iz kalupa i stavite ga na tanjir za posluživanje. Izlijte ostatak karamelnog preljeva na tortu, a na njega izlijte čokoladnu glazuru. Pospite grubo mljevenim lješnjacima. Pustite da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala), poslužite i uživajte! Ova količina je za šest osoba. (Tuzlanski.ba)