Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schwarzwald torta: Najtraženija za rođendane i druge proslave

Preuzmite sliku

Popularno

Schwarzwald torta (poznata i kao Schwarzwälder Kirschtorte na njemačkom) tradicionalna je njemačka torta koja se sastoji od nekoliko slojeva čokoladnog biskvita, s međuslojevima od šlaga i trešanja.

Često se preljeva Kirschwasserom, što je vrsta rakije od trešanja. Torta se obično prekriva šlagom, čokoladnim strugotinama i cijelim trešnjama.

Sastojci

Biskvit

7 jaja, sobne temperature

230 gšećera

1 vrećica vanilin šećera

160 g glatkog brašna

½ kašike praška za pecivo

50 g gustina

40 g kakaa u prahu

60 g maslaca, rastopljenog

50 ml soka iz kompota od višanja

Namakanje

60 ml soka iz kompota od višanja

3 kašike likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu

Nadjev od višanja

350 gocijeđenih višanja iz kompota

1 kašika soka od limuna

50 g šećera

50 g gustina

1 prstohvat cimeta

3 kašike likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu

50 ml soka iz kompota od višanja

Krema od vrhnja

600 ml vrhnja za šlag

2,5 vrećice šlag fixa

2 kašike šećera

1 vrećica vanilin šećera

Dekoracija

400 ml vrhnja za šlag

2 vrećice šlag fixa

1 vrećica vanilin šećera

12 ušećerenih trešanja

100 g čokoladnih strugotina

  • Priprema

    1. Pripremite biskvit

    Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te mutite dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Ručno pomiješajte žumanjke sa snijegom od bjelanjaka. U posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i kakaom. Smjesu prosijte u razmućena jaja. Pazljivo izmiješajte. Na šporetu otopite maslac te ga ulijte u biskvit pa dodajte i sok iz kompota. Sve dobro pomiješajte.

    2. Pecite u rerni

    Na dno kalupa veličine 26 centimetara postavite papir za pečenje, a stijenke namastite. Izlijte smjesu za biskvit u kalup, dobro je poravnajte i lupite dnom par puta o tvrdu podlogu. Pecite biskvit u zagrijanoj rerni na 190 stepeni 30 minuta.

    3.Pripremite nadjev od višanja

    Iscijedite pola limuna. Malo tekućine iz kompota pomiješajte s gustinom i dobro izmiješajte tako da nema grudica. U lonac na šporetu ulijte preostalu tekućinu od kompota pa dodajte višnje, šećer, iscijeđeni limunov sok, cimet, izmiješani gustin i liker. Sve zagrijavajte do vrenja uz miješanje i zatim kuhajte minutu do dvije da se smjesa zgusne.

    4. Pripremite kremu od vrhnja

    Osigurajte da je vrhnje za šlag hladno iz frižidera. U veću posudu ulijte vrhnje. Počnite miksati na srednjoj brzini. Dok miksate, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada vrhnje počne postajati gušće, postepeno dodavajte šlag fix. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu i kremastu teksturu.

    5. Složite tortu

    Maknite papir za pečenje ispod najdonjeg biskvita te ga postavite na pladanj. Vruću smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, te nanesite na donji i srednji biskvit pazeći da ne ide do rubova. Na donji biskvit nanesite pola kreme od vrhnja i dobro zagladite. Stavite drugi biskvit s višnjama pa i na njega stavite ostatak bijele kreme i dobro je zagladite. Pokrijte sve gornjim biskvitom.Stavite tortu na sat vremena u frižider.

    6. Ukrasite tortu

    Nakon sat vremena umutite slatko vrhnje i vanilin šećer do pola, a onda dodajte učvršćivač za šlag. Čokoladnim strugotinama ukrasite tortu. Rubove torte dekorirajte vrećicom za ukrašavanje i šlagom. Na svaki vrh stavite po jednu kandiranu trešnju.

    7. Poslužite
    Prije posluživanja, tortu ohladite u frižideru na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći. (Index.hr | Fotografija: recipeci.com)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,