Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Savršeno kuhano vino: Trik za ukusnije vino zbog kojeg nećete morati dodati šećer

Preuzmite sliku

Kuhano vino tradicionalno se ispija na kraju godine u vrijeme praznika. Kad već ovo popularno piće ne možemo pijuckati na adventskim sajmovima, vrlo lako možemo ga napraviti u svom domu.

Ovo ukusno piće izvrsno je rješenje kada želite popiti nešto toplo, ali i kada se želite riješiti ostataka vina iz frižidera, prenosi Punkufer.hr.

U receptima za kuhano vino korica i sok limuna i narandže najčešći su sastojci. Ipak, budite na oprezu. Stručnjaci tvrde da treba pripaziti kada se služimo citrusima jer njihova kiselina i gorčina može narušiti ravnotežu okusa u kuhanom vinu. Da bi se neutralizirala kiselina lošeg vina, ali i citrusnog voća, mnogi stavljaju veliku količinu bijelog šećera prilikom kuhanja i tako pokušavaju “spasiti stvar”.

Umjesto toga odaberite prirodno slatko voće poput jabuka, krušaka ili čak šljiva te ih na laganoj temperaturi kuhajte u vinu što je duže moguće. Ne samo da ćete tako aromatizirati vino novim voćnim okusima, već će vam biti potrebno i manje šećera.

Bijeli šećer možete u potpunosti izbaciti iz recepta, a kuhano vino zasladiti medom, javorovim sirupom ili muscovadom.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,