Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti zlata vrijedni: Evo kako da napravite savršeno tijesto za pizzu kod kuće

Preuzmite sliku

Popularno

Izlišno je pisati o tome koliko je pizza popularna svuda u svijetu. Rijetko ko može da odoli da je ne kupi na nekom kiosku brze hrane ili poruči u restoranu, a čini se da kod kuće ne možemo tako dobro da spremimo tijesto za picu.

To ne mora biti slučaj ako primijenite nekoliko veoma jednostavnih savjeta koje će dati baš “ono nešto” što nedostaje tijestu za pizzu spremljenom kod kuće, i pritom će imati ukus kao da je iz Italije.

Masteršef Leo koji drži časove u Sjevernoameričkom centru za pizzu i kulinarstvo podijelio je veoma jednostavne trikove za savršenu pizzu koju sami pravite.

  • Brašno tip 00

    Leo preporučuje da uvijek koristite brašno tip 00. Iako ima najmanju nutritivnu vrijednost, odlično zadržava vlažnost u tijestu i daje mu najbolju strukturu.

    Kisela voda 

    Umjesto vode sa česme koristite kiselu.

    Kvasac

    Umjesto svježeg kvasca bolje je da koristite suhi, predlaže šef kuhinje Leo.

    Ulje

    Kako biste se što više približili autentičnom italijanskom ukusu pice, koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje.

    So

    Leo smatra da ćete osjetiti veliku razliku u ukusu ako budete koristili morsku so visokog kvaliteta, umjesto drugih vrsta soli.

  • Ostavite tijesto da odstoji 2 sata

    Kada zamijesite tijesto za picu, idealno bi bilo da ostavite da odstoji dva sata. Savršena temperatura tijesta kreće se između 15-25°C. Ukoliko ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, omogućićete mu dovoljno vremena za fermentaciju.

    Ne koristite oklagiju

    Još jedna česta greška jeste korišćenje oklagije, jer ćete tako istisnuti mjehuriće vazduha koji daju poseban šmek svakom parčetu pice. Umjesto oklagije, tijesto oblikujte rukom.

    Nemojte koristiti previše brašna

    Da li vodite računa o količini brašna koju posipate prilikom miješenja tijesta? Masteršef Leo smatra da je potrebno da tijesto bude malo ljepljivo na dodir, dok bi po ivicama trebalo posuti malo brašna.

    Temperatura rerne i vrijeme pečenja

    Profesionalni kuhar savjetuje da zagrijete rernu na maksimalnu temperaturu koju doseže vaš šporet. On ističe da to nije nimalo čudno, budući da se u pojedinim restoranima temperatura rerne u kojima se peče pica dostiže i do 480°C!

    Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste dužina pečenja. Manje pice trebalo bi da pečete oko 8 minuta, a veće između 12-14 minuta. (Stvar ukusa)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,