Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjet kako da napravite domaće lisnato tijesto

Preuzmite sliku

Popularno

Od lisnatog tijesta možete da napravite neka od najukusnijh peciva, a umjesto da ga kupujete, mi vam donosimo savršen recept za domaće.

Da, zahtjeva malo vremena, ali vjerujte, pecivo od domaćeg lisnatog tijesta je neuporedivo ukusnije od kupovnog. Lisnato tijesto je idealno za pripremu kroasana, ali i ako volite krckava peciva punjena prelijepim nadjevima.

Sastojci:
300 g hladnog putera
1/2 šolje hladne vode
1/4 kašičice soli
240 g brašna

Priprema: 

U blender dodajte brašno, so i 170 g baš hladnog putera isječenog na kockice i dobro izblendirajte. Zatim dodajte preostali puter i izblnedirajte. Nakon toga sipajte hladnu vodu i blendirajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. Nemojte previše da blendirate jer tako možete da upropastite tijesto. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i kratko ga premijesite, pa ga umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru.

Razvucite oklagijom tijesto u pravougaonik. Stavite veće parče putera koje ste malo razvukli. Nemojte to raditi rukama, jer puter ne smije da se topi, nego ga stavite u kesu za zamrzivač, pa rukama lupite par puta. Zatim preklopite prvo po dužini, a onda i po širini. Još jednom razvucite, pa ponovo preklopite po dužini i širini. Ponovite postupak. Nemojte previše da razvlačite tijesto jer puter ne smije da se vidi. Ostavite da odstoji pokriveno providnom folijom, nekih pola sata. Nakon toga ponovo razvucite tijesto i pravite od njega šta želite. (Stvar ukusa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,