Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ružice s jabukama: Jednostavan recept za desert koji miriše na kraj ljeta

Preuzmite sliku

Popularno

Kraj ljeta ne možemo zamisliti bez mirisa i okusa jabuka i cimeta. Pozdravimo zato ovo godišnje doba ljupkim desertom kojeg se nećete moći zasititi

Ponekad jednostavne kombinacije čine najbolje okuse, a ove su ukusne i mirisne ružice s jabukama najbolji dokaz toj tvrdnji. Za pripremu ovog deserta trebat će vam svega nekoliko sastojaka koje imate doma, a gotove su jako brzo.

 Sastojci za ružice s jabukama:

3 crvene jabuke

2 kašikice meda il šećera

Pola kašikice cimeta

Šoljica vode

Lisnato tijesto

3 kašikice pekmeza od jagoda (ili drugog pekmeza po želji, od breskve, marelice)

2 kašikice vode

Ružice s jabukama – priprema: 

Jabuke presijecite po pola, izvadite koštice i narežite na jako tanke kriškice.

U posudu ulijte šoljicu vode, med i cimet, dodajte kriške jabuka te stavite na vatru. Prokuhajte 2 minute da jabuke omekšaju. Pazite da se ne kuhaju predugo jer će se raspasti i neće se moći rolati u tijestu, ali ni prekratko jer ako su pretvrde kriške pucaju. Nakon što su omekšale, pustite jabuke da se ohlade.

Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trakice širine 5 cm i dužine 15 do 20 cm.

U šoljici razmutite pekmez s vodom i tanko premažite trakice lisnatog tijesta. Na to nizajte kriške jabuka tako da vire 2 cm izvan tijesta. Donji dio tijesta preklopite preko jabuka i polako rolajte.

Ružice stavite u kalup za muffine te pecite 10 do 15 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijevih. Pazite da rubovi ružica ne pocrne.

Kada su ružice pečene posipajte ih šećerom u prahu.

Savjet: Koristite crvene jabuke kako bi se postigao efekt ruže jer žute i zelene nakon kuhanja izgube boju i stope se s bojom lisnatog tijesta. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,