Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruske kape: Kombinacija kokosa i čokolade čini ih neodoljivima

Preuzmite sliku

Popularno

Ruske kape su starinski kolači koji uljepšavaju svaku trpezu.

Ruske kape se jednostavno prave, a i dalje ih kombinacija kokosa i čokolade čini prosto neodoljivim.

Sastojci:

Biskvit

6 jaja

250 g šećera

200 ml ulja

200 ml tople vode

1 prašak za pecivo

360 g glatkog brašna

40 g kakaa u prahu

Krema

500 ml mlijeka

40 g oštrog brašna

40 g gustina

100 g šećera

2 vanilin šećera

250 g maslaca

Priprema:

Za kremu pomiješajte brašno, gustin, i šećere, dodavajte postepeno mlijeko pa kuhajte tu smjesu na laganoj do srednjoj vatri dok se ne zgusne. Kad se smjesa ohladi (povremeno miješajte), izmiksajte ju pa umiksajte malsac na sobnoj temperaturi.

Za biskvit jaja dobro izmiksajte sa šećerom pa umiksajte toplu vodu i ulje. Na kraju umiksajte smjesu brašna, kakaa i praška za pecivo (dodajte u 3 navrata).

Biskvit rasporedite u 2 dijela i pecite na 180 stepeni kojih 10 minuta. Iz gotovog biskvita izrezujte kružne biskvitiće.

Na skavi biskvit nanesite kremu debljine barem pola cm (najbolje špricom za kremu), preklopite drugim biskvitom pa stranice svake spojene šubarice premažite tankim slojem kreme. Uvaljajte u kokos, a na kraju na vrh svake šubarice stavite čokoladnu glazuru po vašoj želji. (Coolinarika)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,