Simit, poznat i kao dževrek u nekim dijelovima Turske i Balkana, prvi je puta zamirisao u kuhinjama Osmanskog carstva još početkom 16. stoljeća.
Tradicionalno se poslužuje za doručak uz sir, krastavce i paradajz, a može se kombinovati i s različitim namazima.
Sastojci:
10 gsuhog kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
500 g glatkog brašna (plus dodatnih 30-40 g ako je potrebno)
350 ml tople vode
60 ml ulja
60 ml tekuće melase
120 ml vode (za melasu)
200 gsjemenki sezama, tostiranih
Priprema
1 Pripremite tijesto
Pomiješajte šećer, kvasac, brašno i sol u zdjeli za miješanje. Dodajte toplu vodu i biljno ulje. Miješajte uz pomoć miksera sve dok se tijesto ne počne spajati i ne postane blago ljepljivo. Ako se tijesto ne spaja, dodajte još malo brašna.
2 Zamijesite tijesto
Ako koristite samostojeći mikser s nastavkom za tijesto, mijesite tijesto na srednjoj brzini otprilike 8 minuta dok više nije ljepljivo. Ako mijesite ručno, prenesite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga energično oko 10-12 minuta, sve dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže oko 90 minuta ili dok se ne udvostruči.
3 Pripremite sezam i melasu
Tostirajte sezamove sjemenke u tavi. U međuvremenu, pomiješajte melasu s vodom.
4 Oblikujte
Nakon 90 minuta, udarite po tijestu kako bi iz njega izašao zrak i podijelite ga na manje komade. Tijesto možete podijeliti na jednake dijelove prema željenom broju porcija koje želite dobiti. Svaki komad izvaljajte u trake dužine oko 60 cm pa položite dvije trake paralelno jednu uz drugu. Prepletite dvije trake u suprotnim smjerovima kako biste dobili prepleteni oblik. Sastavite krajeve i spojite ih kako biste formirali prsten. Ponovite s preostalim trakama tijesta.
5 Umočite u melasu i sezam
Svaki prsten umočite prvo u mješavinu melase i vode, a zatim u sezamove sjemenke. Premjestite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
6 Ostavite da se diže
Pokrijte i ostavite da se diže još 20 minuta.
7 Ispecite u rerni
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 12-15 minuta, dok simiti ne postanu smeđi i potpuno pečeni. (Index.hr)